Держдеп США назвав "Нацкорпус" і C14 "групами ненависті"

14 березня 15:44

У Держдепі відзначили, що іногда правоохоронці не протистоять націоналістичним організаціям.

 

Державний департамент США назвав націоналістичну організацію C14 і політичну партію "Національний корпус" групами ненависті. Про це йдеться в звіті Бюро з питань демократії, прав людини і праці Держдепартаменту США про дотримання прав людини в Україні за 2018 рік. У документі також зазначено, що правоохоронці іноді не звертають увагу на діяльність організацій.

Зокрема, у звіті вказано, що члени "націоналістичних груп ненависті, таких як С14 і "Національний корпус" іноді робили довільні затримання, очевидно, узгоджені з правоохоронними органами. Як приклад наводиться незаконне затримання членами С14 чоловіка, якого підозрювали в тому, що він був членом незаконного збройного угруповання "ЛНР". Після допиту чоловіка передали Службі безпеки України.

"Національна асоціація адвокатів повідомила про численні випадки залякування і нападів на адвокатів, особливо тих, хто представляє обвинувачених, яких вважають "проросійськими" або "проросійськими силами", - йдеться у звіті.

У Держдепі нагадали, що 27 липня "представники націоналістичної групи ненависті С14" напали на адвоката Валентина Рибіна, який представляв громадянина, обвинуваченого в сепаратизмі. Поліція почала розслідування інциденту.

Крім того, у звіті зазначено, що іноді поліція не запобігає актам насилля з боку націоналістичних організацій і не може захистити жертв. Для прикладу навели випадок, коли члени організації "Національна дружина", створеної за підтримки "Нацкорпуса", напали на табір ромів у Києві і зруйнувала його.

"Поліція була присутня, але не проводила ніяких арештів, і в розміщеному в соцмережах відео про напад, видно, розмову поліції з націоналістами після атаки", - йдеться в документі.

Також у звіті зазначено, що члени націоналістичних угруповань не раз нападали на представників ЛГБТ-спільноти.

Раніше Соснівський райсуд Черкас обрав запобіжний захід керівнику місцевого відділення партії "Національний корпус" Дмитру Кухарчуку і члену черкаського осередку політсили Антону Братку. Зокрема, суддя відправив Братка на 60 діб під домашній арешт з обмеженням свободи в нічний час доби (з 20:00 до 07:00). Іншому підозрюваному суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту на два місяці.

Нагадаємо, членів Нацкорпуса затримали після зіткнень з поліцією в Черкасах в суботу, 9 березня. В ході зіткнень понад 20 осіб отримали травми. Політсила висунула президентові України Петру Порошенку вимога - покарати винних в розкраданні в оборонному комплексі. Нові акції протесту "Нацкорпус" анонсував на 16 березня.