Державна власність Росії може стати українською після рішення суду в Гаазі – Аслунд

11 травня 05:31

Український бізнес відтепер має право таким чином компенсувати збитки після анексії Криму.

 

Рішення Третейського суду у Гаазі, згідно з яким Росія має компенсувати українським компаніям-позивачам збитки, завдані анексією кримського півострова, стало великою перемогою для бізнесу, вважає експерт аналітичного центру Atlantic Council Андерс Аслунд.

На основі цього рішення українські інвестори зможуть через європейські суди взятися за стягнення збитків. Щоправда, за словами економіста, цей процес швидким не буде.

"Згідно з Нью-Йоркською конвенцією про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень від 1958-го року, сторона-переможець має право стягувати державну власність фактично будь-де у світі, і країни Заходу реально виконують її. Це витратний процес у сенсі судових витрат, і він повільний, але працює", - заявив Аслунд.

У Росії вже заявили, що не були представлені на цьому суді, тому не вважають себе стороною процесу.

За інформацією ЗМІ, частина компаній, які виграли справу проти Росії в Третейському суді, пов'язані з олігархом Ігорем Коломойським. Мова йде про колишнього голову правління Приватбанку Олександра Дубілета та ТОВ "Еверест Істейт", яке є головним позивачем. Зазначена компанія-забудовник, за інформацією Генпрокуратури, також пов'язана з Приватбанком.