Держава фактично усунулася від контролю над дотриманням трудового законодавства – експерт

15 грудня 15:40

Як наслідок, норми цього законодавства перестали сприйматися, як щось обов'язкове для виконання.

 

Трудові відносини в Україні в повній мірі відображають проблеми трансформації тоталітарної адміністративної системи на демократичну ринкову. Реформи відсутні, інститути соціального захисту механічно імітуються, що призвело до побудови моделі трудових відносин, за якої і роботодавці і працівники відчувають себе пригніченими, невільними і не проти перекласти проблеми дотримання трудового законодавства на уряд, пише у своєму матеріалі для DT.UA провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. в. Птухи НАН України, кандидат економічних наук Лідія Ткаченко.

При всьому цьому, зазначає автор, держава, у свою чергу, імітуючи зниження адміністративного тиску на бізнес фактично усунулася від контролю над дотриманням трудового законодавства.

"Як наслідок, його норми перестали сприйматися як обов'язкові, їх масово порушують та ігнорують усі сторони й учасники ринку праці. За даними опитування в рамках проєкту SHADOW, у 2018 р. 32% працівників підприємств працювали без офіційного працевлаштування, і 45% фонду заробітної плати було виплачено у "конвертах". При цьому 28% опитаних менеджерів не очікують ніяких серйозних покарань у разі виявлення порушень, хіба що невеличкого штрафу", – пише вона.

Детальніше про проблеми трудового законодавства в Україні, необхідність його лібералізації у бік розширення прав та свобод сторін трудових відносин читайте в матеріалі Лідії Ткаченко "Зміни у трудове законодавство: чи всяка лібералізація на користь?" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".