Депутати запропонували ввести кримінальну відповідальність за заперечення Голодомору-геноциду

29 листопада 13:37

Порошенко запропонував ввести відповідальність за заперечення Голодомору і Голокосту. Депутати подали свій законопроект.

 

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про кримінальну відповідальність за заперечення Голодомору 1932 - 1933 років в Україні. Проект №7343 подали народні депутати з партії "Свобода" Юрій Левченко, Андрій Іллєнко, Михайло Головко і Олег Осуховський.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, "заперечуючи факт Голодомору, причетні до цього особи фактично виправдовують злочинні дії тоталітарного режиму СРСР, спрямовані на організацію Голодомору, наслідком яких стало знищення мільйонів людей, руйнування соціальних основ українського народу, його вікових традицій, духовної культури і етнічної самобутності".

Законопроектом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею, відповідно до якої публічне заперечення Голодомору 1932 - 1933 років в Україні, як геноциду українського народу, а також виготовлення і розповсюдження матеріалів з таким запереченням карається штрафом від трьох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 тис. до 170 тис. грн) або позбавленням волі на строк до п'яти років. Ті ж дії, вчинені службовими особами або вчинені повторно, караються позбавленням волі на строк до п'яти років.

25 листопада, у роковини пам'яті жертв Голодомору, президент України Петро Порошенко запропонував ввести відповідальність за невизнання Голодомору і Голокосту. "Думаю, прийшов час і нам самим прийняти закон про відповідальність за невизнання цих двох безпрецедентно жахливих трагедій. Для чого? Щоб ті, хто буде жити після нас, дотримувалися закону України про визнання Голодомору геноцидом українського народу", - сказав президент.

Як свідчать дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг", три чверті громадян України (77%) згодні з твердженням, що Голодомор 1932-33 років був геноцидом українського народу, не погодилися з цим 13% опитаних, не визначилися - 11%.