Депутати оголосили розстріли на Майдані справою рук "злочинної організації на чолі з Януковичем"

07 липня 13:36

Слідча комісія ВР вирішила, що організаторів і виконавців розстрілу учасників акцій протесту, які отримали назву "Майдан", можна за всіма ознаками вважати злочинною організацією.

 

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування розстрілів демонстрантів у Києві 18-20 лютого вважає, що масове вбивство людей на Майдані здійснила злочинна організація на чолі з Віктором Януковичем.

7 липня комісія направить всі напрацьовані матеріали до Генпрокуратури, повідомив її голова, депутат Геннадій Москаль, який виклав на своєму сайті звіт ТСК.

Слідча комісія вирішила, що організаторів і виконавців розстрілу учасників акцій протесту, які отримали назву "Майдан", можна за всіма ознаками вважати злочинною організацією.

"Комісія прийшла до висновку, що керівником цієї злочинної організації є колишній президент України Віктор Янукович", тому що він "не вжив заходів, передбачених ст. 106, 107 Конституції України, щодо припинення громадянського протистояння, яке призвело до численних жертв серед українських громадян", йдеться у звіті.

До цієї "злочинної організації", за даними комісії, входили:

- весь склад Кабінету міністрів України, який 22 січня 2014 року проголосував за протиправні постанови № 12,13,14, які, на думку комісії, призвели до сутичок 18 лютого (на сьогоднішній день ці акти скасовано Окружним Адміністративним судом Києва);

- екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко;

- командувач внутрішніми військами Станіслав Шуляк;

- заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк;

- заступник начальника ГУ МВС у Києві Валерій Мазан;

- заступник начальника ГУ МВС у Києві Петро Фетчук;

- начальник управління громадської безпеки ГУ МВС у Києві Олег Мариненко;

- начальник спецпідрозділу "Беркут" ГУ МВС у Києві Сергій Кусюк;

- глава Служби безпеки України Олександр Якименко;

- перший заступник голови СБУ Володимир Тоцький;

- начальник спецпідрозділу "Альфа" СБУ Олег Присяжний;

- начальник Антитерористичного центру СБУ Андрій Меркулов;

- перший заступник міністра Кабінету міністрів Владислав Забарський;

- весь склад оперативного штабу, який було створено наказом голови СБУ Якименка для проведення Антитерористичної операції проти Майдану;

- повний склад суддів Печерського районного суду Києва, які 9 грудня 2013 року винесли неправосудну постанову, якою забороняли перешкоджати пересуванню громадян, зокрема, блокуванням вулиць, тобто фактично забороняли Майдан (№ 757/27190/ 13-Ц);

- посадові особи Київської міськради, які в порушення статті 33 Конституції України подали позов до Печерського райсуду Києва, на підставі якого той виніс постанову 09.12.2013.

"Дії цих осіб підпадають під статтю 255 Кримінального Кодексу України - "Створення злочинної організації", - підкреслюється в звіті ТСК. !zn

Читайте також:

Порошенко запропонував заснувати нову держнагороду - орден Героїв Небесної сотні

Майдан передумав розходитися