Денісова звернулася до ООН через важку екологічну ситуацію у окупованому Криму

06 вересня 01:50

У такій ситуації єдиним засобом залишається висновок проблеми на міжнародний рівень, зазначила омбудсмен

 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до Організації Об'єднаних Націй із закликом негайно звернути увагу на різке погіршення екологічної обстановки у окупованому росіянами Криму, особливо - у районі Армянська, повідомляється на сторінці Денісової у Facebook.

"Зараз північ окупованого Криму близька до екологічної катастрофи. Через токсичні викиди страждають не тільки мешканці півострова, але і Херсонської області. Виникає загроза для Європи", - заявила омбудсмен.

Також Денісова згадала численні скарги і фотодокази того кошмару, який твориться на півночі півострова.

"Кримчани скаржаться, що на дахах будинків, металевих предметах і в квартирах утворився маслянистий наліт жовтуватого відтінку, а у повітрі стоїть стійкий запах кислоти, який заважає дихати. Фотографії, надіслані кримчанами, вражають: мертві птахи, голі дерева, як кадри із фільму жахів", - зазначила омбудсмен.

Омбудсмен зазначила, що окупанти приховують реальну обстановку, яка погіршується буквально з кожною годиною. У такій ситуації єдиним засобом залишається вивід проблеми на міжнародний рівень.

"Окупаційна влада Криму приховує реальний рівень екологічної небезпеки, що змушує мене звернутися до міжнародного співтовариства, оскільки не можу залишитися осторонь... Тому терміново звернулася до Виконавчого директора Програми ООН з навколишнього середовища Еріка Солхейма і директора та регіонального представника Європейського офісу Програми ООН з навколишнього середовища Яна Дусика. Закликала їх приєднатися до спільної боротьби за відновлення права жителів Кримського півострова на безпечне для життя і здоров'я навколишнє середовище", - зазначила омбудсмен.

Читайте також: Екологічну катастрофу в Криму спричинили навчання ЗС РФ - розвідка

Перші повідомлення щодо масштабних викидів у Армянську почали надходити ще 25 серпня (за даними ЗМІ, вперше вони були зафіксовані 23-24 серпня), проте їх наявність окупаційна "влада" півострова визнала лише 28 серпня. У суміжній Херсонській області також зафіксовано підвищений вміст у повітрі шкідливих хімречовин.

Як повідомляв "віце-прем'єр" окупаційного уряду Ігор Михайличенко, причиною викидів стали випаровування вмісту кислотонакопичувачів на філії заводу "Титан" (перереєстрований "Кримський титан", пов'язаний з Дмитром Фірташем) через спеку та брак води. На даний час робота заводу припинена на два тижні.

Дітей з Армянська евакуювали і відправлять до санаторіїв окупованого півострова. У школах міста з вівторка, 4 вересня, оголошені двотижневі канікули.

У вівторок російська окупаційна прокуратура Криму заявила, що проведе розслідування за фактом викидів шкідливих речовин у атмосферу в Армянську. За його словами, відомство "розбереться, чи є в даній ситуації вина посадових осіб, та чи могли ними бути вжиті застережні заходи".