Денісова повідомила про погіршення стану здоров'я шести полонених моряків

05 лютого 12:19

Зокрема, очікуються результати повторних аналізів Андрія Ейдера для підтвердження ймовірного зараження гепатитом.

 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що фізичний стан шести українських моряків, які утримуються у російському СІЗО, погіршується. За її словами, не дивлячись на це, моральний дух військовополонених залишається на висоті. Про це омбудсмен повідомила в коментарі телеканалу "Прямий".

Денісова зазначила, що є "тривожні звістки" щодо стану здоров'я Володимира Терещенка, Віктора Беспальченка, В'ячеслава Зінченка, Андрія Артеменка, Андрія Ейдера та Василя Сороки. Омбудсмен додала, що українці тримаються й не дають жодних показів.

"Безумовно фізичний стан погіршується в таких умовах, як розповідає Російська Федерація, дуже гарних, але підтвердження цьому немає. Безумовно наносить їм таку шкоду для їхнього здоров'я", - сказала уповноважений ВР.

Крім того, вона повідомила, що очікує на результати повторних аналізів моряка Андрія Ейдера для підтвердження ймовірного зараження вірусом гепатиту.

"Дійсно, через обстеження стало відомо, що у нього є гепатит В. Зараз ми чекаємо на додаткове підтвердження цієї інформації", - сказала Денісова. Раненого військовополоненого могли заразити гепатитом під час оперативного втручання, зауважила омбудсмен.

Денісова також повідомила журналістам, що сьогодні запланована зустріч із представниками Ради Європи, де вона наполягатиме на переданні поранених моряків до третьої країни, якщо Росія не може їх вилікувати.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські спецпризначенці атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил ЗСУ, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Росія на порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі заарештували їх за обвинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб".

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, наголосивши на тому, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включно з державами "Великої сімки".

Докладніше читайте в матеріалі Олександра Чалого й Олександра Малиновського "Визволення українських військових моряків: окремі міжнародно-правові аспекти" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".