Денісова і Москалькова домовилися обмінятися списками утримуваних осіб

15 липня 17:22

Обмін має відбутись вже завтра.

 

Українська та російська омбудсменки Людмила Денісова і Тетяна Москалькова у вівторок, 16 липня, обміняються списками українців і росіян, утримуваних в місцях позбавлення волі на території обох країн. Такої домовленості вони досягли під час сьогоднішньої зустрічі у Києві.

"Ми обговорили таке питання щодо механізму повернення наших громадян України, які перебувають на території Росії і Криму, і громадян Росії, які перебувають на території України і утримуються в місцях несвободи", – сказала Денісова на спільному брифінгу з Москальковою.

Під час зустрічі також обговорювалося питання медичної допомоги українським політв'язням, окремо розглядалися питання надання допомоги Едему Бекірову, Павлу Грибу, Володимиру Балуху, Євгену Панову, Володимиру Дудці та Станіславу Клиху, пише "Радіо Свобода"

"Ми домовилися про те, що пані Москалькова обговорить питання можливості надання незалежних лікарів для того, щоб обстежити наших громадян, в деяких – щоб надали можливість вже медичного висновку, наприклад, по Дудці. Наприклад, по пану Грибу теж, тому що є різні думки щодо необхідності оперативного хірургічного втручання", – додала вона.

Українська омбудсменка також домовилася з російською уповноваженою про можливість надання додаткової медичної підтримки українським військовополоненим морякам за потреби. Йдеться про Василя Сороку, Андрія Артеменка і Андрія Ейдера, які дістали поранення під час захоплення російськими силовиками , і Юрія Будзила, який має цукровий діабет.

"Ми проведемо верифікацію громадян, які утримуються на територіях, і будемо проводити можливі зустрічі для вирішення механізмів їх повернення", – підсумувала омубдсвумен.

Своєю чергою уповноважена РФ з прав людини Тетяна Москалькова попросила Денісову повторити своє звернення російською, нібито "щоб було зрозуміло російськомовному населенню України і російським громадянам".

За даними російської сторони, в Україні перебувають 50 росіян, 27 з яких – в ув'язненні (13 відбувають покарання, решта чекає на судові рішення/апеляції).

"23 людини в нас, слава Богу, на волі з цього переліку. Зокрема щодо них ухвалені рішення про заміну запобіжного заходу у вигляді позбавлення волі на підписку про невиїзд. За цей час сталося, на мій погляд, важлива подія – повернення капітана українського судна ("ЯМК-0041" - ред.) Новицького до України", – зазначила Москалькова.

Нагадаємо, 15 червня Росія передала Україні капітана риболовного судна "ЯМК-0041" Віктора Новицького, який разом із членами екіпажу утримувався в анексованому Криму з травня 2018 року. Передача відбулася на КПВВ "Каланчак", після чого Новицький повернувся на материкову Україну.

Завтра обмудсменки мають зустрітися в офісі Москалькової у Москві.

Зазначимо, в Україні як потенційний кандидат для обміну на військовополонених українських моряків та інших політв'язнів розглядається російський пропагандист, очільник агентства "РИА-Новости Україна" Кирило Вишинський. Його підозрюють у державній зраді та незаконному зберіганні зброї.

Докладніше про важливість справи Вишинського в умовах російської агресії проти України читайте в статті Валентини Самар ""Справа Вишинського" як дзеркало війни" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".