Денісова хоче від незалежної медкомісії довідку про стан Сенцова

11 вересня 14:44

Людмила Денісова не довіряє заявам Росії щодо стану здоров'я Олега Сенцова.

 

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова хоче отримати від незалежної медичної комісії довідку про стан здоров'я українського режисера Олега Сенцова, якого в Російській Федерації незаконно засудили до 20 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Про це український омбудсмен написала на своїй сторінці у Facebook.

"Я не вірю жодному слову РФ. Вони лише роблять гучні заяви, що стан здоров'я українського політв'язня на 121 дні голодування не погіршився. Але у мене немає жодного офіційного підтверджуючого документа. Олег Сенцов на межі. Інакше він не написав би заповіт на свою творчість. Але незламний, вперто бореться за долі усіх політв'язнів. Я хочу бачити медичну довідку щодо стану здоров'я Олега Сенцова від незалежної медичної комісії. Я маю переконатися в тому, що він отримає необхідну йому допомогу", - написала Денісова.

З метою отримання такої довідки Денісова звернулася до російського омбудсмена Тетяни Москалькової та голови Ради при президентові РФ з розвитку громадянського суспільства та прав людини Михайла Федотова.

Нагадаємо, Олег Сенцов оголосив голодування 14 травня, вимагаючи звільнення всіх українських політв'язнів у РФ і окупованому Криму. Стан політв'язня погіршується, у нього анемія, дистрофія та гіпоксія, нещодавно сталася третя криза. У вересні в Олега Сенцова почалася гіпоксія, тобто нестача кисню в органах, в основному серці і мозку. Через що стан українця знову погіршився і він написав заповіт на свою творчість.

Олега Сенцова разом з Олександром Кольченком затримали співробітники ФСБ навесні 2014 року в окупованому Криму. Їх вивезли в Росію, де Сенцова засудили за сфабрикованим звинуваченням в організації теракту до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років позбавлення волі. Обидва провину не визнали.

Детальніше про боротьбу українського політв'язня з російським режимом і стан його здоров'я читайте в матеріалі DT.UA ""Олег Сенцов може померти в будь-яку хвилину": 102 день голодування і "неможливість" обміну".