Декомунізацію підтримують 48% українців, проти – 36%

17 листопада 13:01

Яскраво виражена підтримка ліквідації пам'ятників окупаційного режиму в Україні спостерігається на Заході країни і серед молодих освічених людей.

 

Майже половина громадян (48%) підтримують ідею заборони комуністичної ідеології в Україні, проти – 36%, не визначилися – 16%, свідчать дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг".

Більшість (78%) жителів Заходу, половина жителів Центру, третина жителів Півдня виступають за заборону комуністичної ідеології, тоді як на Сході таких – 18%. Чим молодші респонденти і чим вище рівень їх освіти, тим більше вони підтримують ідею заборони комуністичної ідеології.

За даними опитування, 41% респондентів підтримують ініціативу демонтажу всіх пам'ятників Леніну в Україні, разом з тим майже половина респондентів (48%) виступають проти цієї ініціативи, 11% – не визначилися. На Заході найбільше (72%) підтримують цю ідею, в Центрі цей показник менше майже у два рази – 41%, на Півдні – майже в три (26%), а на Сході – в чотири рази (18%).

Соціологічна група "Рейтинг"

Ставлення до ініціативи перейменування радянських назв міст і вулиць в Україні неоднозначне. В цілому її скоріше не підтримують (57%), ніж підтримують (35%). У той же час, якщо допустити, що перейменування може відбуватися вибірково, то ставлення до ініціативи значно пом'якшується і кількість прихильників вже перевищує кількість противників (49% проти 44%). Так, 34% вважають, що потрібно перейменовувати лише ті назви, які названі на честь радянських політичних діячів, які вчинили злочини проти Українського народу і це документально доведено, 15% – усі назви, які названі на честь радянських політичних діячів.

Опитування Соціологічної групи "Рейтинг" проводилося 4-11 листопада 2016 року серед 2000 респондентів методом особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження не більше 2,2%.

Читайте також: Конституційний суд відмовився розглядати перейменування Дніпропетровська

Нагадаємо, що 21 травня 2015 року набрав чинності закон України "Про засудження комуністичногота націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

14 липня 2015 року Верховна Рада завершила свою частину декомунізації, перейменувавши 1012 населених пунктів.