ДБР обшукує будівлю Житомирської обласної митниці

04 травня 13:21

Обшуки відбуваються через затримання хабарників.

 

Державне бюро розслідувань проводить обшуки в адміністративній будівлі Житомирської обласної митниці у зв'язку із затриманням хабарників, повідомила прес-служба ДБР. Посадовці митниці вимагали хабарі від брокерських підприємств за безперешкодне оформлення митних товарів.

"Слідчі теруправління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури та за оперативного супроводу Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ викрили посадовців Житомирської митниці ДФС на вимаганні коштів від підприємств, що надають брокерські послуги", - повідомили в ДБР.

Слідчі встановили, що начальник митного посту "Житомир-центральний" у змові з головним державним інспектором митного посту та заступником начальника відділу Житомирської митниці ДФС створили незаконну схему збагачення, в рамках якої й вимагали хабарі. Зловмисники вимагали гроші за безперешкодне митне оформлення товарів як експортних, так й імпортних. Митники встигли отримати 1650 доларів. Посадовці отримували хабарі частинами.

"Під час отримання однієї з частин неправомірної вигоди у розмірі 400 доларів США митників затримали в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Наразі проводяться слідчі дії та низка обшуків, зокрема в адміністративній будівлі Житомирської обласної митниці", - додали в ГБР.

Наразі вирішують питання щодо повідомлення затриманим про підозру в одержанні неправомірної вигоди службовими особами, поєднаному з вимагання такої вигоди (ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України) та обрання запобіжного заходу. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від 5 до 10 років.

Нагадаємо, минулого місяця співробітники Служби безпеки України і Генеральної інспекції Генпрокуратури затримали чоловіка, який отримав у обвинувачених в кримінальному провадженні 500 тисяч доларів нібито для передачі генпрокуророві Юрію Луценку та головному військовому прокуророві Анатолію Матіосу. Підозрюваного взяли на гарячому, безпосередньо під час передачі йому всієї суми.