ДБР має намір допитати всіх моряків у справі про перехід через Керченську протоку

09 жовтня 14:44

"Ми не досліджуємо дії моряків, ми досліджуємо дії щодо управління морськими суднами", - заявив Труба.

 

Директор Держбюро розслідувань Роман Труба повідомив про те, що в рамках справи про перехід українських кораблів через Керченську протоку в 2018 році будуть допитані всі моряки. Як поінформував Труба на сьогоднішньому брифінгу, поки допитували лише кількох моряків.

"Я запевняю, що ми не досліджуємо дії моряків, ми досліджуємо дії щодо управління морськими суднами в Керченській протоці... За результатами експертиз ми дуже швидко дамо остаточну відповідь, чи були дії керівництва держави в рамках закону", - сказав директор Бюро.

Труба також зазначив, що допити моряків проводилися після дозволу лікарів, значну частину допитів відклали на більш пізній період. До того ж деякі після повернення в Україну поїхали до родичів.

"Ми будемо намагатися отримати свідчення у всіх без винятку моряків", - підкреслив директор ДБР.

Як відомо, це провадження було розпочато за заявою ексзаступника глави Адміністрації Віктора Януковича Андрія Портнова.

25 листопада 2018 року російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали кілька моряків, в полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав РФ звільнити два катери, рейдовий буксир ВМС України і українських моряків, захоплених в районі Керченської протоки. Рішення підтримали 19 суддів, російський суддя голосував "проти".

Українські моряки разом з 11 політв'язнями повернулися в Україну 7 вересня в рамках обміну утримуваними особами. Це сталося більш ніж через два місяці після закінчення терміну, коли РФ мала виконати рішення Міжнародного трибуналу ООН. При цьому Росія досі не повернула Україні кораблі, що є одним із пунктів рішення трибуналу.