Чумак пообіцяв ретельно розслідувати та кваліфікувати Іловайську трагедію

13 вересня 01:33

Чумак зазначив, що можливість давати подіям політичну оцінку знаходиться у компетенції політиків, а до компетенції військових прокурорів входить правова кваліфікація злочину.

 

Військова прокуратура дасть відповідну законодавству кваліфікаційну оцінку Іловайській трагедії, яка забрала життя трьох з половиною сотень українських військовослужбовців у кінці серпня 2014 року, а всі події тих трагічних днів будуть ретельно розслідувані, пообіцяв нещодавно призначений новий головний військовий прокурор Віктор Чумак, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я точно знаю, що Іловайська трагедія і все, що відбувалося у Іловайську тоді, буде розслідувано, розслідувано дуже ретельно... Кваліфікація того, що там сталося, буде абсолютно відповідати кримінальним і кримінально-процесуальним законодавствам", – запевнив головний військовий прокурор, додавши, що можливість давати подіям політичну оцінку знаходиться у компетенції політиків, а до компетенції військових прокурорів входить правова кваліфікація злочину.

Наприкінці серпня 2014-го під Іловайськом Донецької області група підрозділів сил АТО потрапила в оточення. Згідно з офіційними даними, в Іловайському котлі загинули 366 військовослужбовців ЗСУ та бійців добровольчих підрозділів МВС, ще 429 отримали поранення, близько 300 осіб потрапили в полон.

За уточненими даними Генштабу, в боях за Іловайськ загинуло 220 військовослужбовців Збройних сил. Безпосередньо під час виходу по "зеленому коридору" загинуло 129 осіб, 22 зникли безвісти, ще 10 людей потрапили в полон.

У 2017 році Головна військова прокуратура представила результати розслідування обставин Іловайської трагедії. Згідно з висновками слідчих, єдиним фактором, що знаходиться в прямому причинно-наслідковому зв'язку з військовою катастрофою, є вторгнення регулярних підрозділів ЗС РФ на територію України.

Моніторингова місія ООН з прав людини залишилися незадоволеною повнотою розслідування Іловайської трагедії. Порушення міжнародного права, прав людини і гуманітарного права розслідувалися недостатньо ефективно, заявила Фіона Фрейзер.

Детальніше про Іловайську трагедію читайте в матеріалі Юрія Бутусова "Іловайськ. Фатальні рішення" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".