Чумак підтвердив автентичність звіту першого огляду українських катерів і буксира

02 грудня 17:25

Хто "злив" матеріали Матіосу, військовий прокурор поки що не знає.

 

Заступник генерального прокурора, головний військовий прокурор Віктор Чумак підтвердив автентичність неофіційного звіту з результатами першого огляду повернутих Росією кораблів. Однак він не знає, хто міг "злити" документ попереднику Чумака Анатолію Матіосу.

Наприкінці листопада, 21 числа, ексголовний військовий прокурор Анатолій Матіос оприлюднив звіт у своєму Facebook.

Цей документ став першим джерелом детальної інформації про стан катерів і рейдового буксиру, які провели у російському полоні майже рік. До цього про жахливий стан суден було відомо зі слів адмірала ВМСУ Ігоря Воронченка та членів екіпажу. Повідомлялося, що росіянами познімали унітази, розетки і плафони та вкрали навіть спіднє моряків.

"Я так розумію, що певні посадові особи прокуратури південного регіону підтримують хороший зв'язок з колишнім військовим прокурором і надали йому всі ці матеріали. Зрозуміло, що це буде враховано при проведенні атестації, під час перевірки на доброчесність і таке інше", - зазначив Чумак в інтерв'ю BBC Україна.

І запевнив, що сам він зі своїм попередником "ніяк не спілкується" і не знає, як службова інформація потрапила до нього. За його словами, військові прокурори обов'язково повинні були оглядати військові кораблі.

"Більше того, скажу вам, що військові прокурори брали участь у передачі цих кораблів, ми це все контролювали, абсолютно все правильно, питань немає", - наголосив військовий прокурор.

Віктор Чумак підтвердив, що Росія намагалася повернути Україні захоплені при атаці біля Керченської протоки кораблі ВМСУ як "речовий доказ" у сфабрикованій справі про "прорив кордону", однак змушена була зробити це за рішенням Міжнародного трибуналу ООН з морського права.

Як повідомлялося, 18 листопада Росія повернула Україні захоплені в 2018 році кораблі ВМС, 20 листопада судна прибули до порту Очакова.

Судна майже рік простояли в порту окупованої Керчі, перед виведенням на них проводилися ремонтні роботи: росіяни заклали пробоїни в бортах катерів. При цьому вони демонтували з кораблів все обладнання, вилучили боєприпаси і документи, зробивши катери непридатними. Те що росіяни не вкрали, вони зламали і розбили.

ФСБ і російські пропагандисти намагалися спростувати мародерство на українських кораблях примітивним монтажем відео нібито огляду та передачі суден.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські спецпризначенці атакували та захопили два катери та рейдовий буксир ВМС України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Внаслідок атаки поранення отримали троє моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовця.

Атака в районі Керченської протоки стала першою відкритою агресією РФ проти України з 2014 року. Росія відмовилася визнати захоплених моряків військовополоненими, слідчі ФСБ фабрикували проти них справу за "порушення кордону". 25 травня Міжнародний трибунал ООН ухвалив рішення, яким зобов'язав РФ негайно звільнити моряків і повернути кораблі ВМСУ.

У червні Росія відзвітувала трибуналу про виконання вимоги, однак українців утримували у СІЗО "Лефортове" (Москва) до 7 вересня. Саме тоді відбувся обмін утримуваними особами між Україною та РФ, у результаті якого 24 моряки і повернулися додому.