Чотирьом фігурантам "справи Хізб ут-Тахрір" продовжили незаконний арешт

13 серпня 17:07

Кримських татар незаконно утримуватимуть в слідчому ізоляторі ще три місяці.

 

Ленінський районний суд Ростова-на-Дону в Росії продовжив арешт фігурантам "справи Хізб ут-Тахрір" із другої сімферопольської групи Різі Ізетову, Ремзі Бекірову, Шабану Умерову і Руслану Сулейманову, передає "Кримська солідарність" у Facebook. Кримських татар незаконно утримуватимуть в СІЗО до листопада.

"Суд як завжди наші аргументи не почув і продовжив запобіжний захід на три місяці - до 15 листопада 2019 року", - зазначив адвокат Едем Семедляєв.

Він також повідомив, що до початку відповідного засідання суду захист зібрав повний пакет документів, який доводить, що кримінальне переслідування кримських татар є незаконним.

"Позиція захисту незмінна - кримінальну справу порушено незаконно. Позиція про те, що Крим є окупованою територією, висловлена в резолюції Європарламенту і Ради безпеки ООН, і, відповідно, має застосовуватися 4 Женевська конвенція, на підставі якої Росія не має права вивозити громадян з території окупованого Криму... Приклали весь пакет резолюцій Європарламенту, в тому числі останню резолюцію від 17 липня, в якій Європарламент поіменно згадав кожного політв'язня і вимагав їх звільнення", - розповів адвокат.

За його словами, захист кримських татар доклав до матеріалів справи довідку Служби безпеки про те, що "в Україні організація Хізб ут-Тахрір не є терористичною і те, що від її імені не було скоєно жодного теракту чи загрози теракту".

За наполяганням адвоката, до матеріалів справи також доклали документи, що стосуються Бекірова Ремзі.

"Його переслідування йде лише тому, що він є журналістом, громадянським активістом. Ми надали характеристику на нього від інтернет-видання Грані.ру, в якій позитивно відгукуються про Бекірова. Також надали відгук про нього організації "Журналісти без кордонів", яка вимагає звільнити Ремзі Бекірова. Весь цей пакет документів, перекладений з англійської та української мови на російську, було надано до суду й долучено до матеріалів справи", - розповів Семедляєв.

Нагадаємо, 27 березня співробітники ФСБ РФ і Росгвардії прийшли з обшуками в будинки 25 кримських татар в анексованому Криму. Велика частина обшуків проводилася в Сімферополі, в рамках сфабрикованої "справи Хізб ут-Тахрір". В результаті обшуків затримали 20 осіб. Вранці 28 березня у російському Ростові-на-Дону затримали ще трьох, членів правозахисної групи "Кримська солідарність". Усіх затриманих заарештували. Їм інкримінують створення терористичної організації та участь у ній.

Зазначимо, що від початку анексії Криму в 2014 році Росія проводить послідовну політику тиску на кримських татар. Російські силовики регулярно приходять з обшуками до будинків, кримських татар заарештовують і судять за сфабрикованими обвинуваченнями у нібито "тероризмі" і "екстремізмі".

Генеральна Асамблея ООН у своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися прав людини. 22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь, Україна".

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні продовжує фіксувати порушення в Криму і констатує, що жодного поліпшення на окупованому півострові не відбулося. Докладніше читайте в матеріалі Тетяни Курманової "Права людини в Криму: без змін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".