Чоловік зламав державну Систему електронних торгів та завдав збитків на 2 млн грн

06 листопада 12:45

За гроші хакер "допомагав" виграти торги.

 

Кіберполіція затримала та оголосила підозру чоловікові, який отримавши доступ до "Системи електронних торгів арештованим майном", вносив до неї зміни та за гроші допомагав вигравати торги.

Як повідомили в департаменту кіберполіції, уродженець Кривого Рогу блокував усіх "непотрібних" йому та його замовникам учасників торгів, тим самим надаючи змогу зацікавленим особам виграти у торгах за мінімальними ставками. Як наслідок такі махінації нанесли збитків держбюджету на суму 2 мільйони гривень.

Поліцейські встановили, що чоловік спочатку виявив вразливості системи, з допомогою яких вносив зміни до записів системи та переадресовував користувачів сайту на власні тимчасові сайти. За допомогою написаного ним коду, чоловік отримував з браузерів користувачів наявні логіни та паролі, які використовував для блокування усіх "непотрібних" учасників торгів.

Правопорушнику оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 361 КК України (несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем за попередньою змовою групою осіб). Йому загрожує до шести років позбавлення волі.

Зазначимо, що нещодавно Кіберполіція затримала організатора масштабної шахрайської схеми "ваш родич у поліції". Загальна сума завданих збитків громадянам сягає більш як 1,3 млн грн, а за оперативною інформацією, вона може сягати 4 млн грн.