Чиновники розкрадали кошти із фонду "пакунка малюка"

21 лютого 10:44

Генпрокуратура розпочала розслідування про розкрадання держкоштів та зловживання владою

 

Генпрокуратура України проводить досудове розслідування за фактами вчинення неправомірних дій службовими особами органів держвлади, "які за попередньою змовою із керівниками комерційних структур, зловживаючи наданою їм владою та службовими повноваженнями, здійснювали розкрадання державних коштів за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364; ч.2 ст.191; ч.5 ст.191 КК Україні". Про це свідчить лист Генпрокуратури, надісланий обласним управлінням соцзахисту, копію якого має у своєму розпорядженні DT.UA.

"В ході розслідування, серед іншого, досліджуються обставини закупівлі та фактичних поставок одноразової натуральної допомоги "пакунок малюка" під час реалізації пілотного проекту "Забезпечення соціального захисту та відповідального батьківства в Україні", - зазначається в листі.

Відомо, однак, що закупівля "пакунків малюка" та їх постачання здійснювалися ЮНОПС (один із структурних підрозділів ООН) за гроші субвенції місцевим бюджетам, попередньо перераховані областями на рахунок цієї організації, згідно з постановою Кабміну №512 від 20.06.2018, підготовленою Міністерством соціальної політики.

Вміст бебі-боксів, які мами почали отримувати з 17 вересня як одноразову допомогу при народженні дитини, явно не дотягував за вартістю на 5 тис. грн., а постачальник продавав їх по 3228 грн за "пакет", включаючи доставку, однак областям продовжували розсилати договори, вимагаючи з них перерахувати суми з розрахунку 5 тис. грн за коробку плюс комісійні.

Детальніше про скандали з "пакунками малюка" читайте в матеріалі Алли Котляр "Бебі-бокси Пандори-2" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".