Четвертий енергоблок ЧАЕС накрили захисної аркою - новий саркофаг розрахований на 100 років

29 листопада 13:41

Над Чорнобильським "саркофагом" завершено переміщення нової арки вартістю 1,5 млрд євро.

 

Процес переміщення арки, яка накриває четвертий енергоблок Чорнобильській атомній електростанції, був завершений у вівторок, 29 листопада. На заході був присутній президент України Петро Порошенко.

"Чорнобильський реактор благополучно накритий через 30 років після катастрофи 1986 року і в результаті дивовижного подвигу інженерів", - повідомляє ЄБРР.

Новий безпечний конфайнмент був переміщений на відстань 327 метрів, щоб накрити енергоблок.

Основна функція нового саркофага полягає в обмеженні поширення радіоактивних речовин, що знаходяться в об'єкті "Укриття".

Це умова повинна виконуватися, як в умовах нормальної експлуатації, так у випадку аварії (руйнування існуючого об'єкта "Укриття"). За проектом передбачено, що нова споруда буде експлуатуватися протягом 100 років.

Особливість спорудження нового саркофага полягала в тому, що він будувався на відстані 180 метрів від об'єкта "Укриття".

Про те, що буде далі з людьми, зі станцією, її залишилася інфраструктурою, всієї тридцятикілометровою зоною відчуження; чи залишиться вона "територією сталкерів" і нелегальних ділків, або стане унікальним об'єктом законною та безпечної діяльності, у тому числі наукової, чинним энергообъектом, який може принести неоціненну користь Україні і людству? Про це - розмова DT.UA з Віталієм Дем'янюком, головою громадської ради Державного агентства України з управління зоною відчуження, засновником Чорнобильського інституту досліджень та розвитку (Chornobyl Research and Development Institute) та головою наглядової ради компанії, яка вже має досвід поводження з радіоактивними відходами в Україні. Детальніше читайте у статті Алли Єрьоменко "Ребрендинг Чорнобиля".