Через зрив термінів друку підручників МОН звільнить всіх працівників Інституту модернізації змісту освіти

29 серпня 17:10

ІМЗО реорганізують, а функції експертизи передадуть іншій установі.

 

Міністерство освіти України вирішило забрати в Інститут модернізації змісту освіти право на експертизу підручників для учнів загальноосвітніх шкіл та передати його іншій структурі, а сам інститут розформувати. Причина такого рішення – неякісна експертиза підручників для 1, 5 та 10 класів та зівання термінів їхнього друку, повідомила міністр освіти та науки Лілія Гриневич.

Міністр зазначила, що від початку цьогорічний друк підручників мав низку ризиків, оскільки зараз друкується у 2,5 разу більше підручників, ніж зазвичай – понад 18 млн примірників. Однак через довгу та неякісно проведену експертизу термін їх передачі в школи відкладається ще на місяць.

На разі в МОН уже вирішили провести аудит та реорганізацію ІМЗО, а також звільнити працівників та набрати нових на конкурсній основі.

"Аудит я вже призначила на 4 вересня-5 жовтня. За його результатами відбудеться реорганізація, що передбачатиме звільнення усіх співробітників та проведення повторних конкурсів на посади", – пояснила міністр.

Процедура експертизи підручників буде передана іншій установі – Навчально-методичному центру з питань якості освіти.

Також буде встановлено принципово нові правила експертизи. Зокрема усі експерти будуть проходити обов'язкове навчання, експертиза кожного підручника проводитиметься декількома експертами, платформа для проведення експертизи буде автоматизована, а також буде визначено перелік критеріїв, яким мусить відповідати підручник.

Зазначимо, що за слова Гриневич підручники для першого класу надійдуть у школи в жовтні, а для десятикласників аж у листопаді. До цього старшокласники працюватимуть з електронними версіями, а первачкам книги будуть ще не потрібні.