Будівництво метро на Виноградар

19 серпня 14:03

Київметробуд будує ділянку Сирецько-Печерської лінії метрополітену до житлового масиву Виноградар.

 

У листопаді 2018 го Київський метрополітен уклав договір з компанією Київметробуд на виконання будівельних робіт з продовження Сирецько-Печерської лінії метро. В рамках першої черги робіт на ділянці майже в 4 км передбачається будівництво двох станцій - Мостицька та Проспект Правди - і відгалуження в бік майбутньої станції Виноградар.

Як виглядатимуть нові станції

Архітектурний інститут "Київметропроект" представив проекти і показав, як же можуть виглядати нові станції на зеленій гілці. Платформи будуть обладнані ліфтом для пасажирів з обмеженою мобільністю. Ще однією відмінною рисою стануть готелі для співробітників метро, ​​які залишаються працювати в нічні зміни.

Станцію "Мостицька" розмістять біля зеленої зони недалеко від кінцевої зупинки тролейбуса №5. Зеленими також планують зробити стіни платформи зі світлим гранітним підлогою. Як і по всій лінії на Виноградар, станцію облаштують шумозахисні екранами і панелями.Наступну станцію"Проспект Правди" планують вперше застосувати високі скляні панелі свіжого жовтого кольору на шляхових стінах замість звичних керамічних плиток або граніту. Так, крізь скло можна буде розглядати з чого складається станція. А завдяки підсвічуванню з'явиться цікава гра півтіней.

Ще одна особливість цієї станції буде в тому, що її доведеться будувати в обмеженому просторі. Вестибюль "розгорнуть" перпендикулярно станції, а через брак місця платформи будуть бічні. Перехід для пасажирів зведуть над шляхами.Станцію "Виноградар" побудують в центрі житлового масиву відразу за гігамаркетом, де раніше були сади радгоспу "Пуща-Водиця". Фахівці запропонували обіграти назву "Виноградар" і створити асоціацію з плодами - 90 темно-фіолетових круглих світильників розмістять на стелі по всій станції. А візуально розширити платформу допоможе відсутність шляхової стіни.А на станції "Вулиця Маршала Гречко" шляхову стіну прикрасять вертикальними світильниками білого кольору. Сам павільйон планують зробити класичним - з ескалаторами, які доставлять пасажирів в вестибюль. В березні мер Києва Віталій Кличко анонсував відкриття станцій Мостицька та Проспект Правди в грудні 2021-го