Будь-які документи від імені УПЦ КП після 30 січня є недійсними – указ Епіфанія

29 травня 18:23

Згідно з указом, релігійну громаду Покрова Пресвятої Богородиці в Солом'янському районі Києва прийняли в безпосереднє підпорядкування Епіфанія.

 

Будь-які документи і розпорядження від імені Української православної церкви Київського патріархату, яка припинила діяльність, видані після 30 січня є недійсними, і не підлягають виконанню у Православній церкві України (ПЦУ). Відповідний указ предстоятеля ПЦУ опубліковано на сайті церкви.

Вказується, що у зв'язку з оприлюдненням від імені керівництва УПЦ КП не чинних документів, що "вносять смуту в середовище кліру Києва", для уникнення подальших порушень й на прохання релігійної громади Покрова Пресвятої Богородиці в Солом'янському районі та її кліру – вирішено: тимчасово, до повного виконання рішень Синоду від 5 лютого та від 24 травня щодо реєстрації в Києві єпархії у складі ПЦУ, прийняти релігійну громаду в безпосереднє підпорядкування митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

У ПЦУ нагадали, що Помісний Собор УПЦ КП 15 грудня під головуванням патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета постановив: припинити діяльність УПЦ КП шляхом обʼєднання та приєднання до утворюваної ПЦУ; припинити чинність статуту про управління УПЦ КП; припинити діяльність всіх статутних органів УПЦ КП.

В указі Епіфанія зазначається, що "Київська патріархія УПЦ КП", яка є релігійним адмінцентром та центральним виконавчо-розпорядчим органом УПЦ КП, припинила діяльність як юрособа після створення та реєстрації "Митрополії УПЦ".

Отже, всім єпархіальним архієреям, а також керівникам релігійних організацій, які перебували у її складі після утворення єдиної помісної автокефальної ПЦУ необхідно увійти до її складу шляхом внесення змін у статути релігійних організацій не припиняючи їх статусу юрособи.

Зазначається також, що Синод на засіданні 5 лютого вирішив, що Філарет продовжує керівництво Київською єпархією у складі парафій та монастирів Києва (за виключенням Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря), які до 15 грудня перебували у його підпорядкуванні. Проте протягом чотирьох місяців ця єпархія у складі ПЦУ юридично так і не була зареєстрована і документи на її реєстрацію не підготовлені та не подані.

Нагадаємо, що Філарет видав указ від імені УПЦ КП із забороною в служінні ректору Київської богословської академії, настоятелю Свято-Покровського собору в Солом'янському районі Олександру Трофимлюку. Указ із забороною священнослужіння було видано 28 травня.

Раніше Філарет у своєму зверненні заявив, що його відмова від статусу патріархату на Помісному Соборі в грудні 2018 року нічого не означає й Київський патріархат нібито ніхто не скасовував.

Аналітики зазначають, що від часу створення ПЦУ між Філаретом та Епіфанієм виникло протистояння за вплив у церкві. Зокрема почесний патріарх Філарет не задоволений символічним статусом і намагається отримати вирішальний вплив на життя церкви. Запрошенням на бланках УПЦ КП вшанувати пам'ять священномученика Макарія він намагався перевірити, яка кількість ієрархів може підтримати його ідею відновлення УПЦ КП. Водночас після розгортання скандалу низка єпархій ПЦУ зробили відкриті заяви на підтримку Епіфанія.

10 травня глава ПЦУ Епіфаній заявив, що Українська православна церква Київського патріархату юридично припинила своє існування під час Об'єднавчого собору 15 грудня, а її відновлення може загрожувати втратою Томосу.

Детальніше про "гру" Філарета читайте в статті Катерини Щоткіної "Святіший камінгаут" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".