Бойовики вдарили по позиціях ЗСУ з артилерії і важких мінометів

14 липня 08:39

Унаслідок ворожих обстрілів поранені двоє українських військових.

 

Російсько-терористичні війська упродовж минулої доби, 13 липня, 15 разів обстріляли позиції українських військових в Донбасі із заборонених Мінськими домовленостями артилерійських систем, важких мінометів (чотири рази) і піхотного озброєння.

У смузі дій ОТУ "Схід" окупанти обстріляли українські укріплення десять разів. По захисниках Пісків гатили з мінометів калібру 120 мм і станкових протитанкових гранатометів, з СПГ та великокаліберних кулеметів також відкривали вогонь неподалік Опитного та Верхньоторецького.

Позиції Об'єднаних сил у районі Водяного (чотири рази) та Авдіївки потрапляли під вогонь з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї; Новотроїцького – з гранатометів різних систем і кулеметів великого калібру, Широкиного – лише зі стрілецької зброї.

У районі відповідальності ОТУ "Північ" бойовики обстріляли опорні пункти ЗСУ п'ять разів. Поблизу Новолуганського – двічі з артилерійських систем калібру 122 мм, 120-мм мінометів і ручних протитанкових гранатометів.

Оборонців Новоолександрівки також накривали вогнем з мінометів калібру 120 та 82 мм, гранатометів різних систем і кулеметів великого калібру; Зайцевого – двічі зі 120-мм мінометів і СПГ.

Бійці Об'єднаних сил не залишили ворожі обстріли без адекватної відповіді з озброєння, що не суперечить Мінським домовленостям. Військовослужбовці продовжують надійно контролювати противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.

Вночі 14 липня бандформування обстріляли позиції українських військових чотири рази. У районі Кримського – з 82-мм мінометів, озброєння БМП, ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї; Зайцевого – з автоматичних гранатометів і стрілецької зброї; Широкиного – двічі зі стрілецької зброї.

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, унаслідок бойових дій в Донбасі терористи зазнали санітарних втрат – поранено одного окупанта.

Нагадаємо, 10 липня в районі південної околиці Гранітного (Донецька область) терористи поцілили вантажний автомобіль КрАЗ протитанковою керованою ракетою. Один військовослужбовець загинув, ще один дістав поранення середньої тяжкості. ЗМІ повідомляли, що під обстріл потрапило авто з колони, у якій їхав новопризначений голова Донецької ВЦА Павло Кириленко, який відправився на відвідування передової без узгодження зі штабом ООС.

Президент Володимир Зеленський назвав обстріл автомобіля ЗСУ спробою зірвати Мінський процес і поставити під загрозу відновлення переговорів у "нормандському форматі". Президент доручив начальнику Генерального штабу ЗСУ Руслану Хомчаку посилити активність підрозділів Об'єднаних сил із виявлення та нейтралізації диверсійних груп та жорстко реагувати на будь-які спроби збройних провокацій проти мирних громадян і військових.

Прокуратура розслідуватиме обстріл у Гранітному як теракт (ч. 3 статті 258 Кримінального кодексу України). Причетним до нього загрожує довічне ув'язнення.