Бойовики продовжують гатити по будинках мирних мешканців Чермалика – СЦКК

29 сiчня 13:25

Власники пошкоджених будинків розповіли спостерігачам ОБСЄ, що через регулярні обстріли надвечір не виходять на двір.

 

Бойовики російсько-окупаційних військ в Донбасі продовжують обстрілювати та руйнувати будинки мирних мешканців Донеччини, повідомляє українська сторона Спільного центру з контролю та координації припинення вогню (СЦКК).

Активні бойові дії окупантів вздовж лінії розмежування загрожують життю мирного населення та пошкоджують цивільну інфраструктуру Донбасу, наголошують військові.

Як свідчать дані звіту Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ від 28 січня, у суботу, під час моніторингу селища Чермалик, спостерігачі вчергове зафіксували свіжі пошкодження житлових будинків населеного пункту. Зокрема, на двох стінах будинку по вулиці Набережній, 59.

За оцінкою спостерігачів, вони утворилися внаслідок обстрілів зі стрілецької зброї. Крім цього, на стінах цього ж будинку були виявлені осколкові пошкодження, які виникли раніше.

Подружжя, яке живе у будинку, розповіло спостерігачам Місії, що 24 січня в їхній будинок двічі влучали кулі. Після чого на землі під одним із пошкоджень було знайдено кулю, її опитані показали співробітникам СММ.

"На щастя, ніхто з мешканців житлового будинку не постраждав. За словами подружжя, вони надвечір бояться виходити з дому на вулицю, оскільки в їхньому районі не припиняються обстріли", - йдеться у повідомленні.

Українська сторона СЦКК засуджує дії окупантів, чиї обстріли наражають мирних мешканців на небезпеку та порушують усі норми міжнародного гуманітарного права.

"Такі дії окупаційної адміністрації свідчать про зацікавленість у подальшому загостренні конфлікту, демонструють небажання дотримуватися режиму припинення вогню під час перемир'я та свідоме невиконання Мінських домовленостей" - наголошують українські військові.

Нагадаємо, 22 січня бандформування обстріляли українських саперів та співробітників газової служби, які обстежували газогон Мар'їнка-Красногорівка. Роботи проводилися у межах отриманих гарантій дотримання режиму "тиші", однак бойовики власних не дотрималися.

Сапери майже годину переховувалися у траншеї, до їх евакуації залучалися сили СЦКК і броньована техніка. Унаслідок ворожого обстрілу було поранено одного сапера, сержанту ДСНС надали медичну допомогу. Лікарі вважають, що загрози життю військовослужбовця немає.