Бойовики накрили захисників Борівського вогнем з артилерії калібру 152 мм

13 червня 08:55

Від початку доби терористи тричі порушили режим "тиші" на сході України. Напередодні ворожими обстрілами поранено військовослужбовця Об'єднаних сил.

 

Російсько-терористичні війська упродовж минулої доби, 12 червня, 28 разів обстріляли позиції українських військових в Донбасі із заборонених Мінськими домовленостями важких мінометів (тричі) і піхотного озброєння.

У смузі дій ОТУ "Схід" окупанти обстріляли українські укріплення 16 разів. По захисниках Авдіївки тричі гатили з мінометів калібру 82 мм і гранатометів різних систем, Водяного (п'ять разів) і Талаківки – з цих самих гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

Позиції Об'єднаних сил у районі Мар'їнки потрапляли під вогонь зі станкового протитанкового гранатомету і кулемету великого калібру, Широкиного (двічі) та Старогнатівки – з автоматичних гранатометів, а у другому випадку ще й з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

З гранатометів різних систем окупанти обстрілювали опорні пункти ЗСУ в районі Новотроїцького, зі стрілецької зброї - Лебединського.

У районі відповідальності ОТУ "Північ" бойовики обстріляли опорні пункти ЗСУ 12 разів. Поблизу Зайцевого – чотири рази з мінометів 120-го калібру, гранатометів різних систем та кулеметів великого калібру, Новгородського – з мінометів калібрів 120 і 82 мм і стрілецької зброї.

Оборонці Новотошківського та Південного опинялись під ворожим вогнем з автоматичних гранатометів і стрілецької зброї, Попасної – зі АГС і кулеметів великого калібру.

З гранатометів різних систем бойовики обстрілювали оборонців Луганського та Новолуганського, у другому випадку застосовували ще й кулемети великого калібру та стрілецьку зброю.

Бійці Об'єднаних сил не залишили ворожі обстріли без адекватної відповіді з озброєння, що не суперечить Мінським домовленостям. Військовослужбовці продовжують надійно контролювати противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.

Вночі 13 червня бандформування тричі обстріляли позиції українських військових. Неподалік Борівського – із заборонених "Мінськом" артилерійських систем калібру 152 мм, Луганського – з автоматичних гранатометів і стрілецької зброї, Водяного – зі стрілецької зброї.

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, унаслідок бойових дій в Донбасі одного окупанта знищено, ще трьох поранено.

Як повідомляли у штабі операції Об'єднаних сил, ситуація на сході України значно загострилася – вночі 7 червня російсько-терористичні підрозділи атакували позиції Збройних сил України у районі Новолуганського із застосуванням забороненої "Мінськом" артилерії. Унаслідок атаки й артобстрілу, що передував їй, загинули двоє українських військових, ще восьмеро бійців дістали поранення.

5 червня Тристороння контактна група (ТКГ) погодила чергову спробу розведення сил і засобів у районі Станиці Луганської з 10 червня. Процес регулярно зривають бойовики російсько-терористичних військ, які зазвичай напередодні призначеної дати обстрілюють ділянку зі стрілецької зброї. На засіданні у Мінську також було узгоджено обговорення 19 червня запровадження чергового 20-е перемир'я в Донбасі. Попереднє "весняне перемир'я", як і всі інші, у перший же день було порушено бойовиками.

6 травня новим командувачем ООС призначено генерал-лейтенанта Олександра Сирського. У межах ротації керівництва операції, він змінив на посаді генерал-лейтенанта Сергія Наєва. Офіційно антитерористичну операцію (АТО) на сході України було завершено 30 квітня 2018 року, натомість розпочато операцію ОС.