Бойовики 27 разів обстріляли позиції ОС в Донбасі, поранені дев'ятеро військових

10 липня 08:49

Окупанти гатили з артилерії, важких мінометів та озброєння БМП.

 

Російсько-терористичні війська упродовж минулої доби, 9 липня, 27 разів обстріляли позиції українських військових в Донбасі із заборонених Мінськими домовленостями артилерійських систем, важких мінометів (11 разів), озброєння БМП і піхотного озброєння.

У смузі дій ОТУ "Схід" окупанти обстріляли українські укріплення 19 разів. По захисниках Ломакиного та Водяного (двічі) гатили з артилерійських систем калібру 122 мм, у другому випадку – ще й з автоматичних гранатометів.

Позиції Об'єднаних сил у районі Пісків (двічі) і Красногорівки (п'ять разів) потрапляли під вогонь з мінометів калібру 82 мм, протитанкових ракетних комплексів (у першому випадку), великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї (у другому).

З гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї терористи чотири рази обстрілювали позиції ЗСУ поблизу Широкиного, зі стрілецької зброї - Новомихайлівки (двічі) і Чермалика, у першому випадку застосовували для обстрілів ще й ПТРК, у другому - станковий протитанковий гранатомет.

Опорні пункти українських військових поблизу Новотроїцького бойовики накривали вогнем з ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів, неподалік Пищевика – з автоматичних гранатометів.

У районі відповідальності ОТУ "Північ" бойовики обстріляли опорні пункти ЗСУ вісім разів. Поблизу Шумів – з мінометів калібрів 120 і 82 мм, Новолуганського – тричі зі 122-мм артилерійських систем і мінометів 82-го калібру.

З мінометів калібру 82 мм бойовики також обстрілювали Зайцеве, Травневе (двічі) та Новгородське. Оборонці Травневого також потрапляли під вогонь з озброєння БМП, станкових протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї, Новгородського – з автоматичних гранатометів і стрілецької зброї.

Бійці Об'єднаних сил не залишили ворожі обстріли без адекватної відповіді з озброєння, що не суперечить Мінським домовленостям. Військовослужбовці продовжують надійно контролювати противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.

Вночі 10 липня бандформування п'ять разів обстріляли позиції українських військових. У районі Причепилівки – з мінометів калібрів 120 і 82 мм, Мар'їнки – зі 120-мм мінометів, Кримського – двічі з 82-мм мінометів, Новотошківського - з артилерійської системи калібру 122 мм.

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, унаслідок бойових дій в Донбасі трьох окупантів знищено, ще трьох поранено.

Нагадаємо, 2 липня Тристороння контактна група (ТКГ) на засіданні у Мінську не змогла узгодити чергове "хлібне перемир'я" в Донбасі. У квітні російська сторона в ТКГ двічі відмовлялася погоджувати ініційоване Україною "великоднє перемир'я", запровадження "хлібного" зривається вже вдруге.

Попереднє "весняне перемир'я" (з опівночі 8 березня) стало вже 19-м від початку війни в Донбасі, воно, як і всі інші, у перший же день було порушено бойовиками.

26 червня українські підрозділи під контролем ОБСЄ були відведені від Станиці Луганської. Переговори щодо розведення сил і засобів поблизу Станиці Луганській почалися ще в 2016 році, однак розпочати процес заважали регулярні обстріли бойовиків "ЛНР".

6 травня новим командувачем ООС призначено генерал-лейтенанта Олександра Сирського. У межах ротації керівництва операції, він змінив на посаді генерал-лейтенанта Сергія Наєва. Офіційно антитерористичну операцію (АТО) на сході України було завершено 30 квітня 2018 року, натомість розпочато операцію ОС.