Близько третини українських підлітків стикалися із кібербуллінгу — ЮНІСЕФ

04 вересня 12:31

Більше половини опитаних підлітків знають інтернет-групи, в яких діти обмінюються інформацією для буллінга.

 

Близько третини українських підлітків і молодих людей говорять про те, що стали жертвами буллінга в інтернеті. Про це свідчать результати опитування Дитячого фонду ЮНІСЕФ.

Так, 29% опитаних підлітків в Україні стали жертвами онлайн-буллінга, а 16% довелося пропускати через це школу. Близько 59% респондентів розповіли, що знають про існування онлайн-груп школярів, у яких діти обмінюються інформацією про своїх однолітків в цілях цькування.

У звіті ЮНІСЕФ йдеться про те, що "доступ до інтернету не означає, що школа не закінчується, як тільки учень або учениця вийшли з класної кімнати". І буллінг також не закінчується, коли діти покидають школу.

Більше половини опитаних молодих людей в Україні вважають, що проблему може вирішити безпосередньо сама молодь. Однак, кожен п'ятий український підліток думає, що держоргани також повинні бути відповідальними за подолання кібербуллінга.

Так, 14% молодих людей вважають за необхідне залучити до вирішення цієї проблеми школи, ще 12% - інтернет-провайдерів.

В опитуванні взяли участь 6791 молодих людей у віці від 13 до 24 років. Респонденти анонімно відповідали на запитання опитування U-Report протягом червня 2019 року.

U-Report – молодіжний проект, впроваджений в Україні, Дитячим фондом ООН. Це опитування за допомогою безкоштовних смс або через Twitter, які дозволяють дізнатися думку молоді щодо важливих суспільних питань.

Нагадаємо, в січні в Україні набув чинності закон, яким передбачено штраф за буллінг і приховування працівниками навчальних закладів випадків знущань над дітьми.

Детальніше про підліткове цькування читайте у статті Алли Котляр "Буллінг. З широко закритими очима" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".