Близько 50 частин ЗСУ перейдуть на нову систему харчування за стандартами НАТО

28 березня 02:47

Відтепер раціон визначатиме командир кожного підрозділу за каталогом із 400 найменувань продуктів.

 

У 2018 році продовжиться перехід частин Збройних сил України на нову систему харчування "за каталогом", яка відповідає стандартам НАТО. Повністю цей процес планують завршити до кінця наступного року, повідомив начальник Центрального управління продовольчого забезпечення ЗСУ Микола Куклюк.

"Перехід на нову систему у 2018 році триває планово, на це виділено відповідний фінансовий ресурс у 820 мільйонів гривень. Наразі триває підготовчий період, активна фаза розпочнеться в травні-червні. Загалом планується перевести на харчування за каталогом ще близько 50 військових частин", - зазначив генерал-майор.

За його словами, відтепер раціон визначатиме командир кожного підрозділу, за каталогом із 400 найменувань продуктів, враховуючи вподобання бійців. Каталог має електронний вигляд, і дозволяє сформувати будь-який раціон, якщо він не виходить за межі визначеного діапазону цін і забезпечує достатню калорійність харчування.

"Електронна система розкладки продуктів не дозволить сформувати некалорійне або неякісне меню, також новий каталог містить такі нові продукти харчування як соки, гриби, кисломолочні продукти, кондитерські вироби, на 40% збільшилась норма м'ясної групи", - зауважив посадовець.

Він також додав, що перехід на нову систему передбачає введення штатних посад кухарів, оскільки аутсорсингові компанії не можуть надавати послуги під час висування військових частин з постійного місця дислокації.

"Наразі вже введено приблизно 1300 посад кухарів та обслуговуючого персоналу. Із переходом військових частин на нову систему харчування у цьому році планується введення ще близько 3000 посад кухарів", - розповів Куклюк.

Оновленим буде і сухпайок військових: до нього увійдуть три страви, які можна розігрівати паливом, що надане в пайку, просто в окопі. Передбачені також солодощі, курага, жуйка.

Куклюк наголосив, що стара система організації харчування вичерпала себе, а аутсорсинг себе дискредитував. Надходило чимало нарікань та зауважень від військових до якості харчування, до того ж ціна на продукти формувалася непрозоро, а за все постачання відповідали всього три фірми.

Новий підхід до харчування в армії вже випробували 23 військові частини. Його запровадили в 2017 році, як експеримент, і він засвідчив свою ефективність.

"На сьогодні нова система запроваджена у чотирьох військових мобільних госпіталях, частинах та підрозділах Сухопутних, Десантно-штурмових військ, Сил спеціальних операцій, які виконують завдання на сході України. Маємо позитивні відгуки від військовослужбовців з передової, набувається відповідний досвід", - наголосив начальник Центрального управління продовольчого забезпечення.

Нещодавно з'явилася інформація, що Міноборони прагне засекретити витрати на харчування ЗСУ, нібито через те, що з цифри витрат держбюджету на ці цілі противник може легко визначити кількість особового складу.

Детальніше про недоліки схем поставок продовольства в армію читайте у статті Сергія Смирнова "Межі допустимого в експериментах з воюючою армією" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".