Бійка у Гостинному дворі: ГПУ оголосила у розшук командира полку "Беркут"

18 червня 13:36

У 2013 році "беркутівці" розігнали мирну акцію протесту проти перетворення архітектурної пам'ятки на торгівельно-розважальний комплекс.

 

Генеральна прокуратура України оголосила в розшук колишніх співробітників полку міліції "Беркут", які п'ять років тому санкціонували розгін учасників протесту проти забудови Гостинного двору у Києві.

"Установлено, що… правоохоронці, спільно з підлеглими співробітниками, перевищуючи владу та свої службові повноваження.., незаконно застосували силу до учасників акції протесту та інших перехожих, безпідставно затримали 40 осіб, у тому числі 2 народних депутати України, 11 громадянам заподіяли тілесні ушкодження", - йдеться у повідомленні.

Командиру полку міліції "Беркут", його заступнику та начальнику відділу охорони громадської безпеки районного управління поліції оголошено підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень), ч. 2 ст. 346 (погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча), ч. 1 ст. 351 (перешкоджання діяльності народного депутата), ст. 340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню мітингів і зборів) КК України.

"У зв'язку з переховуванням підозрюваних від слідства, їх оголошено в розшук. До слідчого судді внесені клопотання про застосування до підозрюваних запобіжних заходів та надання дозволу на затримання", - додається у повідомленні.

Читайте також: Нідерланди можуть подати до суду на РФ за збитий на сході України MH17 – NYT

Нагадаємо, 18 лютого 2013 року активісти та народні депутати влаштували у дворі Гостинного двору в Києві мирну акцію протесту проти перебудови архітектурної пам'ятки на торгівельно-розважальний комплекс.

Заворушення почалися після того, як активісти повідомили про нове рейдерське захоплення будівлі. Під час прориву активістів забудовники і приватна охорона використовували проти людей сльозогінний газ і арматуру. Згодом до розгону долучились "беркутівці".

Керівництво МВС часів засудженого за держзраду екс-президента Віктора Януковича поклало відповідальність за бійку на народних депутатів, заявило, що правоохоронці "не порушували закон", та поновило на посаді командира "Беркуту", який керував розгоном мирної акції протесту.