Біометричний візовий контроль на кордоні з Росією необхідний - Клімкін

22 лютого 07:20

Міністр також пропонує ввести для росіян систему сповіщення про перетин кордону.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін впевнений у тому, що Україні необхідно запровадити біометричний візовий контроль на кордоні з Росією; голова міністерства закордонних справ заявив про це в інтерв'ю виданню "Цензор.НЕТ", яке вийшло 21 лютого.

"Я вважаю, що просто ставити етикетки у паспорта немає ніякого сенсу. Тому я завжди був за те, щоб починати знімати біометричні дані та будувати бази даних. Це рішення пройшло через Раду національної безпеки та оборони. Якщо запроваджувати візовий режим з Росією, він повинен бути біометричним, щоб люди в'їжджали за нормальними біометричними паспортами", – сказав Клімкін.

Міністр також пропонує ввести для росіян систему сповіщення про перетин кордону.

"Тобто коли російські громадяни приїжджають до України, вони на відповідному сайті повідомляти заздалегідь про свій візит. За три або п'ять днів. Звичайно, залишиться опція для термінових випадків. Другий момент. Нам потрібен більш жорсткий контроль за російськими громадянами в Україні... Перебуваючи у стані війни з Росією, ми повинні розуміти, де знаходяться російські громадяни і що вони роблять", – сказав міністр.

Втім, зазначив він, поки що це питання знаходиться на рівні дискусії.

"Ми підготували свою концепцію, врахували, скільки для цього потрібно. А це і додаткове обладнання, і додаткові консули. Але головне – потрібне політичне рішення. Звичайно, це буде мати великий резонанс у суспільстві. Але я однозначно виступаю за введення біометричного візового режиму з Росією. Коли і, головне, – це питання суспільної і політичної дискусії", – сказав він.

Нагадаємо, в Україні в пунктах пропуску на державному кордоні з 1 січня 2018 року в повному обсязі запрацювала система фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства. Для створення системи були дообладнані 157 пунктів пропуску та 3 КПВВ на адмінкордоні з анексованим Кримом.

Вступ біометричного контролю, зокрема, на кордоні з Російською Федерацією, сприятиме зміцненню національної безпеки України і ускладнить роботу російських спецслужб, хоча і спричинить деякі складнощі при перетині кордону, заявив голова Служби безпеки України Василь Грицак.