Біля посольства РФ у Парижі кінематографісти почали безстрокове голодування на підтримку Сенцова

16 вересня 15:27

Мета акції – змусити західних політиків тиснути на Кремль до звільнення політв'язня.

 

Французькі кінематографісти організували у Парижі, біля будівлі посольства Росії, безстрокову акцію протесту на підтримку політв'язня Кремля, українського режисера Олега Сенцова, повідомляє Rfi. Кожен активіст проводить в наметі біля посольства 24 години, під час "чергування" голодує, і ночує у цьому ж наметі.

"Французьке суспільство кінематографістів та інтелектуалів заявило, що триматиме почергове голодування до звільнення Олега Сенцова. Його мета – нагадувати, що якщо голодування його прихильників може тривати довго, то час українського режисера з кожним днем дспливає чимшвидше", - пояснив журналістам учасник акції, відомий арт-хаусний режисер Крістоф Ружжіа.

Тим часом біля мерії столиці Франції висить портрет голодуючого політв'язня.

"Я сказав собі – я не розумію. Чому вони (влада РФ – ред.) це роблять? Його фільми говорять про молодь на її мові, але не закликають до революції. Так, вони говорять про людей без майбутнього... Але причина його затримання була мені незрозуміла. І потім я занурився в цю історію – історію анексованого Криму...Але я не думав, що все зайде так далеко. Це розуміння прийшло до мене лише 14 травня 2018 року, у день початку страйку. До цього ми писали петиції, але це не спрацювало", - пояснює Ружжіа.

За словами кінематографіста, активісти сподівалися на звільнення Сенцова після Чемпіонату світу з футболу-2018, який пройшов у Росії. "Незбагненно, адже неможливо, щоб західні лідери приїхали до Росії і нічого не чули про те, що відбувається насправді. І ось чемпіонат світу скінчився...", - зазначає режисер.

І пояснює, що безстрокова акція в Парижі – це не стільки спроба привернути увагу російських дипломатів до долі Сенцова, скільки – західних політиків, які здатні тиснути на РФ задля його звільнення.

"Це остання битва Сенцова. Він вже чотири роки б'ється за свою долю і за життя українських політв'язнів. Я вірю в Сенцова, він – боєць. Він хоче вибратися звідти, а не померти там. І це наше завдання – зробити так, щоб Захід змусив Путіна звільнити його", - резюмує він.

Зазначимо, у Кремлі наполегливо відмовляються задовольняти прохання сторонніх людей і родичів про помилування Сенцова, вимагаючи, щоб він написав особисто.

Нагадаємо, Сенцов оголосив голодування 14 травня, вимагаючи звільнення всіх українських політв'язнів у РФ і окупованому Криму. Стан політв'язня погіршується, у нього анемія, дистрофія та гіпоксія, нещодавно сталася третя криза. У російській колонії українець написав заповіт на свою творчість у разі смерті.

Олега Сенцова разом з Олександром Кольченком затримали співробітники ФСБ навесні 2014 року в окупованому Криму. Їх вивезли в Росію, де Сенцова засудили за сфабрикованим звинуваченням в організації теракту до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років позбавлення волі. Обидва провину не визнали.

Детальніше про боротьбу українського політв'язня з російським режимом і стан його здоров'я читайте в матеріалі DT.UA ""Олег Сенцов може померти в будь-яку хвилину": 102 день голодування і "неможливість" обміну".