Більшість українських науковців покладають відповідальність за розвиток науки на міністерство

06 листопада 13:48

Ідея централізованого розподілу турботи про науку продовжує володіти розумом українських науковців.

 

Три чверті українських науковців (74%) вважають, що сприяти розвитку науки в Україні повинно насаперед Міністерство освіти і науки України, свідчать дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг".

За даними опитування, 65% респондентів заявили, що цим повинна займатися Національна академія наук, 37% дотримуються думки про науково-дослідні установи, 28% – про вищі навчальні заклади, 14% – про бізнес-структури, 9-10% – про медіа або громадські об'єднання і центри, по 6% – про загальноосвітні заклади чи окремих вчених і винахідників.

Дослідження проведене Соціологічною групою "Рейтинг" у 35 наукових установах серед 1000 працівників наукових установ Дніпра, Києва, Львова, Одеси і Харкова. Дослідження проведено 4-30 вересня 2017 року на замовлення Громадського об'єднання "Форум українського партнерства".

За даними опитування Соціологічної групи "Рейтинг", у вересні 2017 року дві третини українських науковців (64%) негативно оцінюють розвиток науки в Україні за останні п'ять років. У той же час, найбільш оптимістичні оцінки серед вчених стосуються їх власного наукового розвитку за останні п'ять років. Про поліпшення в цьому випадку заявили 40% опитаних, про стабільність – 37%, про погіршення – лише 10%, а 13% не змогли оцінити стан власних справ.