Більшість українців підтримують ідею примирення вояків УПА і солдатів Червоної армії

06 жовтня 12:45

На українців продовжує діяти московська пропаганда, але більшість вже розуміють роль вояків УПА в боротьбі за незалежність країни.

 

Більшість українців (56%) позитивно ставляться до ідеї примирення вояків УПА і солдатів Радянської армії, негативно – 20%, свідчать дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг".

Найбільше прихильників ідеї примирення на Заході (75%) і в Центрі (61%). На Півдні таких 46%, на Сході – 34%.

Тезу про примирення дещо більше підтримують особи з вищою освітою, мешканці сіл і україномовні. Також їх майже вдвічі більше серед тих, хто підтримує визнання ОУН-УПА борцями за Незалежність, ніж серед тих, хто не підтримує визнання національно-визвольного руху.

Тезу про те, що під час Другої світової війни солдати Радянської армії захищали свою Батьківщину, підтримує абсолютна більшість респондентів (90%), тоді як теза про те, що під час Другої світової війни вояки ОУН-УПА захищали свою Батьківщину, підтримують 53%. У той же час рівень підтримки останньої тези порівняно з 2012 роком зріс у півтора рази.

Прихильників ідеї, що воїни ОУН-УПА захищали свою Батьківщину більше серед молоді, чоловіків, жителів сіл, україномовних і жителів Заходу.

Опитування Соціологічної групи "Рейтинг" було проведено 20-29 вересня 2017 року серед 2000 громадян України. Помилка репрезентативності дослідження не більше 2,2%.

Як повідомлялося, у вересні 2017 року половина українців (49%) підтримують ідею визнання ОУН-УПА учасниками боротьби за державну незалежність України, 29% - не підтримують, 23% не визначилися з відповіддю.