Більшість українців не відчувають особистої відповідальності за наслідки своїх рішень

20 серпня 10:42

На питання "Яку особисту відповідальність ви несете за те, хто є президентом України?" 53,2% відповіли: "Ніяку".

 

Цікаво, що власної відповідальности за наслідки своїх рішень більшість українців не відчувають. Коли соціологи запитують в українців, чи відчувають вони відповідальність за стан справ у країні, місті чи селі, за те, хто є президентом України та членами парламенту, відповідь "Ні, не відчуваю жодної відповідальности" стабільно обирає більш як половина респондентів.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Олександр Зінченко. Але, за його словами, новітні дані опитування Інституту соціології НАНУ дають підстави для стриманого оптимізму.

"На запитання "Яку особисту відповідальність ви несете за те, хто є президентом України?" 53,2% відповіли: "Ніяку". Практично така сама кількість респондентів (52,7%) відповідає, що не несе відповідальности за обраних ними депутатів парламенту. Нині більшість українців заперечують власну відповідальність за свій вибір, а отже - і за стан справ у країні, - зазначає експерт. - Проте протягом останніх років намітився істотний прогрес. 2013 року 67% українців відповідали, що не відчувають ніякої відповідальности за стан справ в Україні. Протягом наступних п'яти років частка "безвідповідальних громадян" зменшилася на 12 пунктів і сягнула 55,3%. Тобто безвідповідальних усе одно більше, але тенденція до їх зменшення більш-менш стабільна".

Автор підкреслює, що якщо цей тренд збережеться, то десь у 50-ту річницю Незалежности не залишиться жодної людини, яка б не відчувала відповідальности за стан справ у країні!

Детальніше про рівень щастя та інші настрої в суспільстві читайте у статті Олександра Зінченка "Українці" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".