Більшість школярів спілкуються вдома українською мовою

24 червня 16:00

Екзит-пол на виході з пунктів проведення ЗНО з української мови та літератури дав зріз сучасної молоді.

 

Спілкуються у своїх родинах переважно українською мовою 46% учасників ЗНО, переважно російською – 28%, обома мовами, і українською, і російською – 24%, а 2% – іншими мовами, свідчать дані опитування ГО "ОПОРА" і фонду "Демократичні ініціативи".

Рік і більше готувались до тестування з української мови та літератури 27% учасників тестування, майже стільки ж (23%) витратили на підготовку приблизно півроку, 35% готувались від 1 до 6 місяців, тоді як майже 15% не готувались до тестування взагалі.

Серед учасників тестування з української мови та літератури 79,5% становили випускники школи 2016 року, 12% – випускники попередніх років, а 8% – учні професійно-технічних училищ. Серед випускників шкіл 70,5% відвідували загальноосвітні заклади, 7% – навчальні заклади з поглибленим вивченням математики, 12% – з поглибленим вивченням іноземної мови, а 11% – з іншим профілем спеціалізації.

Опитування учасників зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури відбулося 5 травня 2016 року і проводилось громадянською мережею ОПОРА спільно з фондом "Демократичні ініціативи". При проведенні опитування застосовувалася методика екзит-полу (опитування на виході з пунктів проведення ЗНО). Загалом було опитано 2086 учасників у 80 пунктах тестування за вибіркою, що репрезентує регіональний склад учасників ЗНО.

Читайте також: Кобзон хоче виступити на "Євробаченні 2017" з піснею українською мовою

За даними опитування КМІС, проведеного в лютому 2015 року, у разі проведення референдуму щодо надання російській мові статусу другої державної 48% населення України проголосували б проти і тільки 33% - за.