Більше половини українців не знають, хто обраний від їхнього округу по мажоритарці — опитування

28 серпня 16:28

Більшість громадян упевнені, що головне завдання депутата по мажоритарному округу – вирішувати проблеми свого округу і лише 22% вважають, що для депутатів-мажоритарників головне – займатися законотворчою діяльністю.

 

Лише 47,5% українців знають, хто був обраний депутатом у їхньому мажоритарному окрузі. Про це свідчать результати опитування фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

"Найбільше про це знають виборці партії "Європейська солідарність" (71%), серед виборців партії "Батьківщина" - 51%, "Опозиційної платформи – За життя" - 57%, "Слуги народу" - 60%", - йдеться в повідомленні.

За даними дослідження, основними мотивами голосування за партії на парламентських виборах були: ідеї та пропозиції (25%), лідери (29%), бажання підтримати новообраного президента (14%), прагнення до оновлення (11%).

Зазначається, що більшість громадян (58%) впевнені, що головне завдання депутата по мажоритарному округу - вирішувати проблеми свого округу і лише 22% вважають, що для депутатів-мажоритарників головне - займатися законотворчою діяльністю.

Як вказують соціологи, абсолютна більшість виборців (91%) вважає, що зробили правильний вибір на виборах до Верховної Ради.

Дослідження тривало з 8 до 20 серпня серед 2040 дорослих респондентів у 103 населених пунктах усіх областей України, крім окупованих територій. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Президентська партія "Слуга народу" здобула за підсумками позачергових парламентських виборів 254 мандати депутатів Верховної Ради. Цього достатньо, щоб сформувати однопартійний уряд без допомоги жодних союзників. Перше засідання Верховної Ради дев'ятого скликання відбудеться у четвер, 29 серпня. Під час першого засідання "Слуга народу" планує підписати коаліційну угоду, про що раніше заявив голова партії Дмитро Разумков. Після складання присяги депутати можуть приступити до формування нового Кабінету міністрів та обрання голови уряду. Зазначимо, що головним кандидатом на посаду прем'єра є Олексій Гончарук.

Окрім того, під час першого засідання планується розглянути законопроекти про зняття депутатської недоторканності та документ про імпічмент президента.

Рада попереднього скликання вже ухвалила закон про тимчасові слідчі комісії, у якому була прописана процедура імпічменту, проте президент Зеленський не підписав документ і не наклав на нього вето у визначений законодавством термін.

Читайте також: Дві третини українців довіряють Зеленському — опитування

Про новий парламент читайте в матеріалі DT.UA "Якою буде Верховна Рада IX скликання". Ще більше інформації про Раду нового скликання є у спецтемі "Нова Верховна Рада 9.0".