Безпілотник ОБСЄ зафіксував появу у бойовиків нових ящиків з боєприпасами

14 серпня 06:46

І наявність десятків невідведених гаубиць та РСЗВ.

 

Безпілотний літальний апарат (БПЛА) спостерігачів Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ зафіксував появу на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей нових ящиків з боєприпасами, а також пересування невідведеного важкого озброєння бойовиків російсько-терористичних військ.

Так, 10 серпня в районі Хрустального (Луганська область) було виявлено шість реактивних систем залпового вогню РСЗВ БМ-21 "Град" калібру 122 мм. При цьому в денний час міні-БПЛА спостерігачів не виявив РСЗВ бойовиків у цьому ж районі. А 11 серпня чотири РСЗВ були виявлені поблизу Новоамвросіївського (Донецька область).

"10 серпня за лініями відводу, але поза межами виділених місць зберігання озброєння, у непідконтрольному уряду районі міні-БПЛА СММ зафіксував загалом 18 буксируваних гаубиць (вісім 2А36 "Гіацинт-Б", 152 мм, і десять 2А65 "Мста-Б", 152 мм) на північ від Хрустального", - йдеться в щоденному звіті Місії.

У той самий день безпілотник спостерігачів зафіксував на тимчасово окупованій території рухомий розвідувальний пункт РРП-4 "Нард", 775 ящиків для боєприпасів, зокрема нові, і 118 снарядних ящиків "Градів".

На тимчасово окупованій території Донецької області спостерігачі зафіксували наявність невідведених гаубиць: 13 Д-30 "Лягушка" калібру 122 мм, шести 2A65 "Мста-Б" калібру 152 мм і п'яти самохідних 2С1 "Гвоздика" калібру 122 мм. "Спостерігачі наголошують, що там, як і раніше, відсутні 2 буксирувані гаубиці (Д-30) і 2 самохідні гаубиці (2С1)", - підкреслили в СММ ОБСЄ.

Крім цього, в місцях зберігання відведеного озброєння окупаційних військ, як і раніше, відсутній 21 танк - одинадцять Т-64 і десять Т-72. Доступ спостерігачів до всіх тимчасово окупованих територій Донбасу залишається ускладненим.

Нагадаємо, 27 червня учасники Тристоронньої контактної групи погодили безстрокове припинення вогню в Донбасі з неділі, 1 липня. "Хлібне перемир'я" стало 15-м з початку війни на сході України. Усі перемир'я, які передували йому, систематично порушувалися бойовиками. Чергове бойовики порушили у перший же день.

30 квітня, президент Петро Порошенко оголосив про офіційне завершення антитерористичної операції на сході України та початок Операції об'єднаних сил. 16 березня президент призначив генерал-лейтенанта Сергія Наєва командувачем Об'єднаних сил.

Детальніше про перспективи врегулювання ситуації в Донбасі читайте в матеріалі Юрія Бутусова "Війна в Донбасі: як примусити Путіна до миру" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".