Батько Катерини Гандзюк звинуватив Мангера у тиску на свідків

21 лютого 20:00

За словами Віктора Гандзюка, багато свідків готові відмовитися від свідчень через страх за своє життя.

 

Батько вбитої радниці мера Херсона Катерини Гандзюк Віктор заявив, що голова Херсонської облради Владислав Мангер, підозрюваний в організації злочину, тисне на свідків.

"Перебуваючи на волі, Мангер впливає на слідство. Займається залякуванням свідків", - заявив Віктор Гандзюк журналістам у четвер, 21 лютого. Відеозапис заяви оприлюднив на своїй сторінці у Facebook адвокат Масі Найєм.

За словами Гандзюка, на нього також чинять психологічний тиск.

"З моменту попереднього судового засідання я особисто відчув за собою стеження. Став отримувати незрозумілі телефонні дзвінки на мобільний і домашній номери", - розповів потерпілий.

Він також висловив побоювання, що свідки обвинувачення можуть відмовитися свідчити.

"Багато свідкі впочали отримувати погрози. Вони бояться продовжувати давати свідчення. Деякі готові відмовитися від свідчень. Боюся за свою безпеку і я", - заявив Гандзюк.

На його думку, Міністерство внутрішніх справ нездатне забезпечити його безпеку і безпеку свідків.

"Ми двічі просили надати нам державну охорону. І двічі нам у цьому відмовляли", - зазначив батько вбитої.

Він також висловив упевненість, що Мангер винен у вбивстві його дочки, пославшись на її слова.

"Я вважаю, що Мангер винен. Так вважала Катя... Вона підозрювала його, і вона мала на це підстави", - пояснив Віктор Гандзюк.

11 лютого голові Херсонської облради Владиславу Мангеру вроучили повідомлення про підозру в організації вбивства Катерини Гандзюк. За даними слідства, він не лише замовив вбивство, але й частково організував його.

14 лютого Шевченківський райсуд Києва заарештував Мангера до 3 березня. Наступного дня він вийшов на волю після внесення 2,5 млн гривень застави. Він пообіцяв співпрацювати зі слідством, проте згодом відмовився свідчити, пославшись на ст. 63 Конституції.

За словами генпрокурора Юрія Луценка, наразі у слідства немає доказів того, що до вбивства активістки причетний ще хтось із посадових осіб, зокрема голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв.

Владислава Мангера від початку називали одним з головних підозрюваних у вбивстві. За словами батька Гандзюк, напад на його дочку замовили голова Херсонської облради і голова місцевого осередку "Батьківщини" Владислав Мангер, а також члени "Блоку Петра Порошенка" - голова ОДА Андрій Гордєєв і його заступник Євген Рищук. Спочатку "Батьківщина" призупинила членство Мангера на час розслідування вбивства, однак минулого тижня вирішила його виключити з партії.

Радниця мера Херсона Катерина Гандзюк померла 4 листопада в київській лікарні. Офіційна причина смерті: поліорганна недостатність та хімічні опіки 39% тіла внаслідок нападу з використанням хімічної речовини.

Детальніше про потенційних замовників вбивства Катерини Гандзюк читайте в матеріалі Сергія Рахманіна "Порука" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".