Батько Катерини Гандзюк нагадав Зеленському про використання її імені під час виборів

20 червня 02:35

Віктор Гандзюк наполягає на зустрічі з президентом і закликає його озвучити свою позицію щодо резонансного злочину.

 

Батько вбитої радниці мера Херсона Катерини Гандзюк Віктор публічно звернувся до президента Володимирп Зеленського із закликом позначити свою позицію щодо цього резонансного злочину. Віктор Гандзюк констатував, що зміна президента не позначилася на ситуації з розслідуванням.

"За примхою прокурорів безпідставно змінені статті звинувачення, тому що прокурорам так простіше, вигідніше. Виконавці отримали смішні вироки, як за крадіжку велосипеда. Організатори за кордоном і ще не в міжнародному розшуку. Замовники на волі, одні керують областю, інші, кажуть, збираються до парламенту... Прокуратура посилає в СБУ. СБУ киває на прокуратуру. Не вистачає фактів або повноважень? Та ні, як завжди в нашому суспільстві, не вистачає політичної волі. Всі чекають думки президента. Ви мовчите", - йдеться у відкритому листі Віктора Гандзюка, опублікованому на його сторінці у Facebook у середу, 19 червня.

Батько вбитої нагадав, що в ході виборчої кампанії Зеленський дорікав п'ятому президенту України Петрові Порошенку за те, що справа Гандзюк досі не розкрита. Однак після виборів жодного разу не згадав про неї. У зв'язку з цим Віктор Гандзюк наполягає на зустрічі з главою держави у присутності активістів ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк?".

"Я хочу зустрітися з президентом разом з тими, хто весь час не дає забути про вбивство Каті. Не для піару. Нам потрібна зустріч без камер і журналістів. У нас є дуже важлива розмова і у нас всього одна мета – покарати винних у вбивстві. Балотуючись, Володимир, ви вимагали від Петра Порошенка покарати вбивць Каті. Сьогодні президентом стали ви. Вбивці досі не покарані", - підсумував батько Катерини Гандзюк.

Як повідомлялося, 6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області виніс обвинувальні вироки виконавцям вбивства Катерини Гандзюк. Ватажок групи Сергій Торбіна отримав 6,5 років, а безпосередній виконавець Микита Грабчуком - 6 років позбавлення волі. Володимир Васянович, В'ячеслав Вишневський і Віктор Горбунов отримали по 4, а Віктор Горбунов – три роки. У цей термін включили час, що засуджені вже провели в СІЗО. У прокуратурі пояснили, що перед винесенням вироку всі вони визнали свою провину і дали викривальні свідчення проти інших учасників злочину. У квітні ГПУ перекваліфікувала справу з ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) за ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого).

Читайте також: Справа про вбивство Гандзюк: на Херсонщині проводять 13 обшуків

Радниця мера Херсона Катерина Гандзюк померла 4 листопада 2018 року в київській лікарні. Офіційна причина смерті: поліорганна недостатність і хімічні опіки 39% тіла в результаті нападу з використанням хімічної речовини.

За словами батька Гандзюк, напад на його дочку замовили голова Херсонської облради і голова місцевого осередку "Батьківщини" Владислав Мангер, а також члени "Блоку Петра Порошенка" - голова ОДА Андрій Гордєєв і його заступник Євген Рищук.

Після смерті Гандзюк кримінальну справу про замах на неї перекваліфікували за статтею "завершене умисне вбивство". Керівника групи виконавців Сергія Торбина і ще чотирьох осіб поліція затримала у другій половині серпня. Усі підозрювані брали участь в АТО в складі добровольчих підрозділів. Усі, крім Торбіна, зізналися в злочині.

За даними ЗМІ та активістів, помічник депутата від БПП Миколи Паламарчука Ігор Павловський є посередником між виконавцями і замовником вбивства активістки. Саме він передавав кошти керівнику групи виконавців – Торбіну. 10 листопада співробітники СБУ затримали Павловського, через день його заарештували без права внесення застави.

Служба безпеки України 21 січня оголосила в розшук передбачуваного організатора вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк – раніше судимкого кримінального авторитета Олексія Левіна (Москаленко), також відомого як "Москал". За даними ЗМІ, він переховується від слідства в Домініканській Республіці.

11 лютого голові Херсонської облради Владиславу Мангеру вручили повідомлення про підозру в організації вбивства Катерини Гандзюк. За даними слідства, він не тільки замовив вбивство, але і частково організував його. Вже у квітні прокуратура вручила нову підозруМангеру, відмовившись від звинувачень в організації умисного вбивства. Йому, а також безпосереднім учасників нападу на Гандзюк Віктору Горбунову, В'ячеславу Вишневському, Володимиру Васяновичу, Микиті Грабучуку і Сергію Торбіну тепер інкримінують не ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство), а ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого).

Прокуратура також пом'якшила підозру Ігорю Павловському, якого слідство вважає організатором злочину. Тепер йому інкримінують не умисне вбивство, а "приховування злочину" (ч. 1 ст. 396 КК).

14 лютого Шевченківський райсуд Києва заарештував Мангера до 3 березня. Наступного дня він вийшов на свободу після внесення 2,5 млн гривень застави.

Детальніше про ймовірних замовників вбивства Катерини Гандзюк читайте в матеріалі Сергія Рахманіна "Порука" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".