Батько Гандзюк розчарований нульовим результатом зустрічі із Зеленським

21 серпня 17:32

Розслідування проти Мангера і Левіна призупинено, існує ризик уникнення підозрюваними покарання.

 

Батько вбитої громадської активістки, радниці мера Херсона Катерини Гандзюк розчарований результатами зустрічі з новообраним президентом Володимиром Зеленським. Таку точку зору Віктор Гандзюк висловив в інтерв'ю "Гордону".

"Я зустрічався з президентом Зеленським. Зустріч була обнадійлива, думав, йому вистачить політичної волі і щось заворушиться. Він обіцяв сприяти слідству, але тепер слідство призупинили... Як можна сприяти тому, чого не існує? Я розчарований", - пояснив він.

Водночас батько вбитої активістки побоюється, що справу закриють зовсім. "А якщо Левіна (організатора вбивства кримінального авторитета Олексія Левіна – ред.) не знайдуть, наприклад, то все, закривати справу?", - наголошує Віктор Гандзюк.

Раніше адвокати підозрюваного замовника вбивства Владислава Мангера заявляли про те, що Левіна, який переховується від слідства, нібито було затриманий в одній з країн Євросоюзу. Але після розмови з ним Служба безпеки України нібито відмовилася домагатися екстрадиції Левіна.

Минулого місяця Генпрокуратура призупинила розслідування щодо Мангера і Левіна, мотивуючи це тим, що для його продовження потрібно знайти "Москала" (прізвисько Левіна в кримінальних колах – ред.), який переховується за кордоном.

За словами представниці родини Гандзюк, адвокатки Євгенії Закревської, призупинення досудового розслідування без продовження його термінів може призвести до того, що Мангеру та Левіну вдасться уникнути покарання.

Нагадаємо, 6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області виніс обвинувальні вироки вбивцям громадської активістки, радниці мера Херсона Катерини Гандзюк. Ватажок та члени групи отримали від 3 до 6,5 років за ґратами. Перед винесенням вироку всі вони визнали свою провину і дали викривальні свідчення проти інших учасників злочину. 5 серпня вирок суду набув чинності.

Замовниками злочину батько вбитої називав голову Херсонської облради Владислава Мангера (виключений з "Батьківщини"), нині звільнених голову Херсонської ОДА Андрія Гордєєва і його заступника Євген Рищука ("Блок Петра Порошенка").

24 квітня прокуратура вручила Мангеру нову підозру– він більше не є обвинуваченим в організації умисного вбивства. Замість ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) йому інкримінували ч. 2 ст. 121 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого).

Ще одного підозрюваного - організатора вбивства Катерини Гандзюк – раніше судимого кримінального авторитета Олексія Левіна (Москаленка), також відомого як "Москал", СБУ оголосила в розшук після того, як він втік з України. Нині "Москал" переховується від слідства в Домініканській Республіці.

Катерина Гандзюк померла 4 листопада 2018 року в київській лікарні. Офіційна причина смерті: поліорганна недостатність і хімічні опіки 39% тіла внаслідок нападу з використанням хімічної речовини (сірчаної кислоти). Докладніше про справу читайте у статті Масі Найєма "Сіре зло" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".