Балуха утримують в карцері тверського СІЗО — активістка

27 березня 15:50

Для українського політв'язня не приймають передач.

 

Український політв'язень Володимир Балух, якого в анексованому Криму засудили за сфабрикованою справою, перебуває у карцері слідчого ізолятора міста Твер, повідомила на своїй сторінці у Facebook журналістка та громадська активістка Вікторія Івлєва. Довгий час конкретне місцезнаходження Балуха було не відомим.

"Сьогодні цивільний активіст з Твері Артем Важенков ходив у СИЗО1 міста Твері, де за неперевіреними чутками міститься Володимир Балух. Артем намагався передати для Балуха передачу, яку не прийняли, а Артему повідомили, що Балух Володимир Григорович перебуває в карцері і передача йому не передбачена", - написала Івлєва.

Вона додала, що в даній ситуації навіть той факт, що Володимира Балуха знайшли, не викликає позитивних емоцій.

Як повідомлялося, Володимира Балуха повинні доставити в одну з "червоних" колоній Тверської області Російської Федерації. "Червоні" колонії повністю підпорядковані адміністрації, за незначні порушення укладених можуть жорстоко карати.

18 лютого Володимира Балуха етапували з окупованого Криму на територію РФ і помістили до СІЗО Краснодара.

22 лютого Балуха вивезли зі слідчого ізолятора Краснодара у невідомому напрямку. У політв'язня немає теплих речей, так як перед етапом у його дружини Наталки Балух російські тюремники відмовилися приймати посилку з одягом та продуктами. При цьому більше ніж півмісяця рідні і адвокати Балуха не знали про його місцезнаходження.

Окупанти засудили Володимира Балуха до 5 років колонії за сукупністю двох кримінальних справ: про "незаконне зберігання зброї і вибухівки" та "дезорганізацію діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства".

У жовтні 2018 року "Верховний суд" Криму пом'якшив на місяць вирок політв'язню.

ФСБ затримала Володимира Балуха у грудні 2016 року. Окупанти "знайшли" на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Правозахисники вважають, що він став жертвою політичних репресій за проукраїнську позицію та встановлений у своєму дворі прапор України.