Балуха етапували в колонію у Тверській області - правозахисники

30 березня 15:34

Там українець відбуватиме термін, до якого його незаконно засудив "суд" анексованого Криму.

 

Українського політв'язня Володимира Балуха, якого в анексованому Криму засудили за сфабрикованою справою, етапували до виправної колонії №4 російського міста Торжок в Тверській області, повідомила "Кримська правозахисна група".

"Колонія №4 знаходиться на відстані понад півтори тисячі кілометрів від дому Володимира Балуха в сел. Роздольне. Кримчанин там буде відбувати подальше термін "покарання" з незаконного вироку кримського" суду ", - повідомили в групі посилаючись на адвоката українця Тараса Омельченка.

Зазначено, що Володимир Балух не давав своєї згоди на етапування до Росії. У "Кримській правозахисній групі" заявили, що вивезення українця в Російську Федерацію порушує ст. 49 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє переміщення жителів окупованих територій на територію країни-окупанта.

Раніше Володимира Балуха утримували в карцері слідчого ізолятора міста Твер. Довгий час конкретне місцезнаходження українця було невідомим.

Як повідомлялося, Володимира Балуха повинні доставити в одну з "червоних" колоній Тверської області Російської Федерації. "Червоні" колонії повністю підпорядковані адміністрації, за незначні порушення укладених можуть жорстоко карати.

18 лютого Володимира Балуха етапували з окупованого Криму на територію РФ і помістили до СІЗО Краснодара.

22 лютого Балуха вивезли зі слідчого ізолятора Краснодара у невідомому напрямку. У політв'язня немає теплих речей, так як перед етапом у його дружини Наталки Балух російські тюремники відмовилися приймати посилку з одягом та продуктами. При цьому більше ніж півмісяця рідні і адвокати Балуха не знали про його місцезнаходження.

Окупанти засудили Володимира Балуха до 5 років колонії за сукупністю двох кримінальних справ: про "незаконне зберігання зброї і вибухівки" та "дезорганізацію діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства".

У жовтні 2018 року "Верховний суд" Криму пом'якшив на місяць вирок політв'язню.

ФСБ затримала Володимира Балуха у грудні 2016 року. Окупанти "знайшли" на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Правозахисники вважають, що він став жертвою політичних репресій за проукраїнську позицію та встановлений у своєму дворі прапор України.