Балух сподівається на обмін за поданими Денисовою російській стороні списками — адвокат

19 липня 14:45

У списках політичних в'язнів та військовополонених, які українська омбудсвумен передала Тетяні Москальковій, є прізвище Балуха.

 

Український політв'язень Володимир Балух, якого окупанти Криму незаконно засудили і вивезли на територію РФ, сподівається на звільнення за списками ув'язнених, передає "Крим.Реалії". Відповідними списками обмінялися українська омбудсвумен Людмила Денисова та її російська колега Тетяна Москалькова.

"Він у курсі (про зустрічі з Денісовою та Москальковою – ред.) і дуже сподівається на обмін. Наскільки мені відомо, то Балух стоїть у списках на обмін вже близько двох років. Відповідно, якби була технічна і політична воля, то його обміняли б вже давно. Чи буде політична воля до виборів у Верховну Раду в Україні – я не знаю", - розповіла адвокат українця Ольга Дінзе.

Вона також не знає, чи увійде Балух в список тих, "хто підлягає обміну або якійсь іншій юридичній процедурі". Однак, за словами Дінзе, в списках, якими обмінялися Денисова і Москалькова, є прізвище Балуха.

16 липня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова в ході візиту в Москву передала російській омбудсвумен Тетяні Москальковій список зі 150 українських політв'язнів і військовополонених, яких незаконно утримують в РФ і анексованому Криму. Москалькова, в свою чергу, передала Денисовій аналогічний список заарештованих і засуджених в Україні громадян Росії.

18 січня Балуха вивезли із СІЗО окупованого Росією Сімферополя в невідомому напрямку. Згодом правозахисники встановили, що політв'язня незаконно вивезли на територію РФ. Перед етапуванням із Краснодара російські тюремники відмовилися приймати у дружини Балуха Наталії посилку з теплими речами та продуктами.

Понад півтора місяця рідні й адвокати політв'язня не знали про його місцезнаходження. Наприкінці березня стало відомо, що Володимира Балуха утримували в карцері слідчого ізолятора в Твері, звідки його відправили до ВК №4.

За даними заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, усі колонії, розташовані в Тверській області РФ, - "червоні". Вони повністю підпорядковані адміністрації, за незначні порушення ув'язнених можуть жорстоко карати.

Підконтрольний окупантам "суд" Криму засудив Володимира Балуха до п'яти років колонії за сукупністю двох кримінальних справ: про "незаконне зберігання зброї і вибухівки" та "дезорганізацію діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства". У жовтні 2018 року "Верховний суд" Криму пом'якшив вирок політв'язню на місяць.

ФСБ затримала Володимира Балуха в грудні 2016 року. Окупанти "знайшли" на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Правозахисники вважають, що він став жертвою політичних репресій за проукраїнську позицію та встановлений на своєму подвір'ї прапор України.