Балух повідомив, що його хочуть позбавити українського громадянства

14 травня 10:27

Політв'язень написав листа представниці УКЦ в окупованому Криму.

 

Український політв'язень Володимир Балух у листі представниці Українського культурного центру (УКЦ) в окупованому Криму Олені Поповій повідомив про те, що його хочуть позбавити громадянства України. Листа опубліковано в групі УКЦ у соцмережі Facebook.

"Ви, звичайно ж, чули вже, що навіть громадянство хочуть відібрати у мене, - не дали зустрітися з українським консулом, заявивши, що вважають мене громадянином РФ, тому що я прописаний в Криму!..", - написав політв'язень.

Раніше повідомлялося, що після прибуття в російську колонію українця тричі відправляли до ШІЗО, цього разу він має вийти 19 травня. 7 травня до нього не допустили представника консульства України в Росії. Причиною відмови назвали те, що, за інформацією Федеральної служби виконання покарань РФ, Балух є громадянином Росії.

У "Кримській правозахисній групі" відзначають, що Балух є громадянином України, "автоматичного" російського паспорта в Криму він не отримував. В окупованому Криму його засудили як громадянина України і "суди" використовували українське громадянство активіста як одну з підстав взяття під варту.

18 січня 2019 року Балуха вивезли з Криму до Краснодарського краю РФ, а потім етапували до колонії в Тверській області.

24 квітня так званий "Верховний суд" Криму продовжив термін позбавлення волі Володимира Балуха, скасувавши зачитування у вироку строку його перебування в СІЗО як день за півтора, проігнорувавши відповідну норму російського законодавства.

ФСБ затримала Володимира Балуха у грудні 2016 року. Окупанти "знайшли" на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Правозахисники вважають, що він став жертвою політичних репресій через проукраїнську позицію та встановлений на його подвір'ї прапор України.