Аваков назвав кількість поліцейських, які не пройшли атестацію

05 квiтня 00:11

Атестацію проходили понад 70 тисяч міліціонерів, абсолютна більшість - успішно. Багато звільнені пізніше відновилися через суди.

 

За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, більше 5 тисяч колишніх співробітників міліції не пройшли атестацію в рамках поліцейської реформи та були звільнені.

"З 70 тисяч міліціонерів, що проходили атестацію, звільнені 5257, ще майже стільки ж понижено в посаді", - повідомив голова МВС в інтерв'ю Liga.net, опублікованому в середу, 4 квітня.

Міністр також відзвітував про результати боротьби проти корупції в рядах поліції.

"У середньому, кожні два дні за підозрою в корупції або посадових правопорушення затримується співробітник поліції - це близько 200осіб в рік... Департамент внутрішньої безпеки за два роки роботи оформив майже 4 тисячі кримінальних справ, під тисячу вже направлені до суду", - уточнив Аваков.

Керівник МВС спрогнозував, що в недалекому майбутньому рівень кількість корупційних злочинів, що вчиняються поліцейськими, знизиться.

"З такою інтенсивністю процес йтиме, я думаю, ще рік-два, потім, сподіваюся, піде на спад", - припустив міністр.

Аваков повідомив, що близько третини співробітників спецпідрозділів поліції до Революції Гідності служили в міліцейських спецпідрозділах, у тому числі в розформованому "Беркуті".

"Кількість старих спецназівців (2013-го року) у структурі нинішнього спецназу поліції сьогодні становить трохи менше 30%... Це або колишній "Беркут", або інші спецпідрозділи. Пропонуєте розстріляти? Всіх під загальну кон'юнктурну лінійку осуду?", - заявив голова МВС.

Як повідомляла екс-голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе в листопаді 2016 року, в результаті атестації близько 5600 колишніх міліціонерів були звільнені. Близько 4000 співробітників були понижені у посаді, а 4400 – отримали підвищення.

У червні 2016 року представники громадських організацій "Автомайдан", "Народний тил" і волонтерської організації Combat-UA демонстративно відмовилися брати участь у роботі атестаційних комісій МВС, заявивши, що процес атестації перетворився на фарс.

Протягом наступного року суди поновили на посадах понад 2100 співробітників, котрі провалили атестацію, а Нацполіція виплатила їм більше 55 мільйонів гривень компенсації.

Детальніше читайте у матеріалі Євгенії Закревської "Атестація поліції. Порушений суспільний договір" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".