Архієпископ Євстратій заявив про відсутність підстав для санкцій з боку Константинополя

20 червня 16:30

Константинополь висловить засмучення через ситуацію, що склалася, припустив заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ.

 

Константинопольський патріархат не запроваджуватиме санкції через ситуацію, що склалася у Православній церкві України (ПЦУ). Про це сказав на брифінгу архієпископ Чернігівський і Ніжинський, заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ Євстратій (Зоря).

"Жодних наслідків для Української православної церкви це зібрання не має", - сказав Євстратій, коментуючи сьогоднішнє проведення у Володимирському соборі так званого "собору" на чолі з "почесним патріархом" ПЦУ Філаретом.

На думку архієпископа, Константинополь висловить засмучення через цю ситуацію, але Томос не відкликатимуть. Євстратій зазначив, що підстав застосовувати будь-які санкції до ПЦУ немає.

Відповідний фрагмент інтерв'ю з 16:52 хвилини.

Нагадаємо, так званий "помісний собор" вже неіснуючої Української православної церкви Київського патріархату скасував рішення щодо ліквідації УПЦ КП і відмовився від томосу про автокефалію.

Православна церква України не визнає скликані Філаретом збори. У ПЦУ заявили, що проведення "помісного собору" вже неіснуючого Київського патріархату означатиме розділення. А тих, хто прийде на "собор", пообіцяли відлучити від ПЦУ.

У травні Філарет у своєму зверненні заявив, що його відмова від статусу патріархату на Помісному Соборі в грудні 2018 року нічого не означає й Київський патріархат нібито ніхто не скасовував.

Детальніше про "гру" Філарета читайте в статті Катерини Щоткіної "Святіший камінгаут" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".