Анкара заперечує наявність вугілля з ОРДЛО на борту затонулого біля берегів Туреччини судна з українським екіпажем

01 лютого 21:27

Клімкін нагадав главі МЗС Туреччини про однозначну заборону доступу турецьких суден в порти анексованого Криму.

 

Офіційна Анкара заявила, що на борту затонулого біля берегів Туреччини судна з українським екіпажем не було вугілля з окупованого Донбасу, повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"У нас є офіційна відповідь від наших турецьких друзів, що на цьому судні не було вугілля з окупованих територій", - заявив очыльник МЗС України журналістам в Одесі у п'ятницю, 1 лютого, за підсумками засідання спільної групи стратегічного планування Україна-Туреччина.

Міністр нагадав, що РФ організувала вивіз вугілля з ОРДЛО через порти в Азовському морі.

"У нас є об'єктивна інформація, що Росія намагається експортувати вугілля з окупованих територій. Працюватимемо над тим, щоб спільно цьому перешкоджати", - підкреслив Клімкін.

За його словами, він обговорив проблему із керівником МЗС Туреччини Мевлютом Чавошоглу, вказавши на заборону доступу турецьких суден до портів анексованого Криму.

"У нас також була розмова про те, щоб всі турецькі судновласники однозначно дотримувалися заборони на доступ на тимчасово окуповану територію Криму", - уточнив міністр.

Нагадаємо, 7 січня біля берегів Туреччини затонуло вантажне судно VOLGO-BALT 214, 11 з 13 членів екіпажу якого – громадяни України. Загинуло шестеро людей, у тому числі, четверо українців.Наступного дня рятувальники виявили тіла трьох із чотирьох загиблих.

На момент аварії судно з вугіллям на борту перебувало за 130 кілометрів від порту Самсун. Моряків, що вижили госпіталізували в Туреччині, 12 січня вони повернулися до України.

У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій повідомили, що судно перевозило вугілля з російського порту Азов. Цей порт активно використовується росіянами для експорту вугілля, незаконно добутого в окупованих районах українського Донбасу.

За даними міністерства, до 2017 року судно ходило під прапором РФ, а потім змінило його на панамський.