Андріївську церкву хочуть зробити резиденцією Вселенського Патріарха в Києві

16 жовтня 11:44

Порошенко в Раді ініціює передачу храму в постійне користування патріарху.

 

Президент України Петро Порошенко в найближчі дні виступить з ініціативою про передачу в постійне користування Вселенському Патріарху Андріївської церкви, заявила представник глави держави у Верховній Раді, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенко" Ірина Луценко на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп парламенту у вівторок.

"Президент підтримує прагнення якомога більш швидкого отримання Томосу. І в знак солідарності з цим процесом робить символічний жест: в найближчі дні буде зареєстрований законопроект, яким президент Порошенко пропонує передати Андріївську церкву в постійне користування Вселенському Патріарху як символічний жест того, що святий Андрій у свій час хрестив Україну", - сказала Луценко.

Вона зазначила, що президент України просить парламентські фракції підтримати відповідний законопроект.

Як повідомлялося, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській помісній церкві. На Фанарі заявили про те, що процес надання Томосу триватиме. Крім того, Синод визнав недійсними анафеми, які РПЦ наклала на патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія.

У відповідь Російська православна церква у понеділок, 15 жовтня, офіційно оголосила про повне припинення євхаристичного спілкування з Константинопольським патріархатом. Таким чином, РПЦ виконала свою погрозу розриву з Константинополем у разі надання останнім автокефалії української церкви. Рішення було прийнято на засіданні Синоду РПЦ в Мінську.

Детальніше про надання Томосу українській церкві читайте в статті Катерини Щоткіної "Синод на Фанарі: Ласкаво просимо додому" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".