Amnesty International: засуджених фігурантів ялтинської "справи Хізб ут-Тахрір" необхідно звільнити

12 листопада 16:22

В організації називають політичним переслідуванням вирок шістьом фігурантам "справи Хізб ут-Тахрір".

 

У міжнародній неурядовій організації Amnesty International назвали політичним переслідуванням вирок шістьом фігурантам "справи Хізб ут-Тахрір" і закликали негайно звільнити політв'язнів. Сьогодні Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону в цілому засудив шістьох людей до 76 років колонії суворого режиму.

Зокрема, директорка Amnesty International Україна Оксана Покальчук назвала незаконно засуджених кримчан в'язнями сумління, і заявила, що їх необхідно негайно звільнити.

У свою чергу представник російського відділення Amnesty International Олександр Артем'єв зазначив, що у такого переслідування з політичних і релігійних мотивів одна мета – принизити і обмежити кримськотатарську громаду в Криму.

"Судове засідання по формі – судовий бліцкриг. Воно тривало 14 хвилин, які знадобилися суду, щоб зачитати вирок. По суті справи – звичайно, це переслідування з політичних і релігійних мотивів, ми спочатку говорили, що нічого іншого за цим не стоїть, крім як спроби принизити, обмежити кримськотатарську громаду в Криму і, на жаль, Емір-Усеін Куку є одним з лідерів кримськотатарської громади, він вступив в Кримську контактну групу з прав людини практично відразу після її створення", – заявив Артем'єв після суду.

Він так само як і Оксана Покальчук назвав в'язнями совісті Еміра-Усеіна Куку та інших фігурантів цієї справи.

"Ми будемо наполягати на їхньому звільненні і в подальшому будемо вести кампанію на їх підтримку", – підсумував правозахисник.

Читайте також: Amnesty Intrational закликала генпрокурора РФ звільнити фігуранта "справи Хізб ут-Тахрір" Мустафаєва

Вранці Південний окружний суд Ростова-на-Дону засудив до ув'язнення в колонії суворого режиму шістьох фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір". Зокрема, суд засудив Муліма Алієва до 19 років ув'язнення, Інвер Бекіров отримав 18 років, Емір-Усейн Куку – 12 років, Вадим Сірук – 12 років, Арсен Джеппаров – 7 років і Рефат Алімов – 8 років. Спочатку російський прокурор запросив на всіх шістьох кримчан 98,5 років позбавлення волі в цілому.

Адвокати кримських татар заявили, що оскаржать незаконний вирок російського суду. У свою чергу, уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова пообіцяла посприяти в цьому питанні.

Від початку анексії українського Криму в 2014 році Росія проводить послідовну політику тиску на кримських татар за їхню проукраїнську позицію. Російські силовики регулярно приходять з обшуками до їхніх будинків, кримських татар заарештовують і судять за сфабрикованими обвинуваченнями в нібито "тероризмі" і "екстремізмі".

Генеральна Асамблея ООН у своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися прав людини. 22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь, Україна".

Вона стала третьою ініційованої Україною і прийнятою Генасамблеєю ООН за останні два роки. При цьому Росія не виконала жодної вимоги попередніх резолюцій, ситуація лише погіршилася. У зв'язку з чим у новій резолюції вперше окремо міститься заклик до Генерального секретаря ООН підготувати спеціальну доповідь про її виконання до наступної сесії ГА ООН.