Американський ПЕН-центр написав про Сенцова Путіну і главі ФІФА

07 червня 08:15

Американський ПЕН-центр вимагає звільнити журналіста.

 

Американський ПЕН-центр вимагає негайно звільнити українського режисера Олега Сенцова, який оголосив голодування, в листі адресованому президенту РФ Володимиру Путіну і главі ФІФА Джанні Інфантіно. Про це пише УП з посиланням на повідомлення журналіста Сергій Пархоменко на сторінці у Facebook.

Уряди багатьох країн і правозахисні організації вважають звинувачення проти Сенцова політично мотивованими, а саму справу сфабрикованою, зазначено в листі ПЕН-центру.

До Росії буде прикута особлива увага через ЧС-2018, йдеться в документі: "У дусі цього об'єднуючого глобального заходу ми все ж закликаємо вас скористатися цією можливістю, щоб зробити потужну заяву, звільнивши Сенцова негайно і беззастережно. Від цього залежить його життя" .

Свої підписи під листом поставили 48 осіб, в тому числі письменники Герта Мюллер, Джон Кутзее, Салман Рушді, Джонатан Франзен, Маргарет Етвуд, Пол Остер, співачка Патті Сміт, композитор Стівен Сондхайма і інші.

Читайте також: Сенцов закликає не голодувати на його підтримку

Нагадаємо, що Сенцова навесні 2014 року в окупованому Криму затримали співробітники ФСБ. Його етапували в Росію, де судили за сфабрикованим обвинуваченням в організації терактів і підпалі офісів партій на півострові. Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 25 серпня 2015 року виніс Сенцову обвинувальний вирок – 20 років колонії суворого режиму.

На початку червня цього року у низці країн світу пройшла акція #FreeSentsov з вимогою до російської влади звільнити українського режисера.

На території РФ і окупованих територіях України голодують четверо незаконно засуджених російською владою українців.