Активісти закликають Зеленського не призначати головою Одеської ОДА "захисника вбивць Гандзюк"

06 серпня 14:23

Це вже другий кандидат у губернатори Одещини із сумнівною репутацією.

 

Основним кандидатом на посаду нового голови Одеської обласної державної адміністрації нині є Максим Болдін, і це має терміново змінитися, наголошують активісти спільноти "Хто замовив Катю Гандзюк".

Болдін – адвокат Ігоря Павловського, який є підозрюваним у справі про вбивство громадської активістки та радниці мера Херсона Катерини Гандзюк, який не просто виконує свою роботу, а й активно допомагає прокуратурі розвалювати провадження, аби замовники злочину залишилися безкарними, наголошують активісти.

"Максим Болдін синхронно з Генпрокуратурою неодноразово брехав у суді про начебто поганий стан здоров'я його підзахисного. А прокурори підхопили цю тему і почали витягати вбивцю з СІЗО… А перед виходом із СІЗО, Генпрокуратура ще й пом'якшила Павловському кваліфікацію злочину", - йдеться у повідомленні на сторінці спільноти в Facebook.

Майже "передсмертний стан" не завадив Павловському відвідати футбол одразу після того, як сплив строк його домашнього арешту. Активісти також звертають увагу на те, що домашній арешт обвинувачений відбував не в рідному Херсоні, а сааме в Одесі, губернатором якої хоче стати Болдін.

Крім цього, Павловський і Болдін неодноразово зривали допити в суді, прикриваючись довідками з однієї з Одеських лікарень. До того ж справу проти Ігоря Павловського розглядатиме саме Приморський суд Одеси. У Генеральній прокуратурі пояснювали, що це задля "захисту обвинуваченого", який дає викривальній свідчення.

"Факти вказують на те, що Максим Болдін прекрасно усвідомлює провину свого підзахисного, але використовує всі можливі заходи – чесні й не дуже для того, щоб "Собака" (прізвисько Павловського у кримінальних колах - ред.) лишився непокараним", - додається у повідомленні.

У ньому ж активісти закликають Офіс президента Володимира Зеленського не призначати Болдіна очільником Одеської ОДА, тим паче, що окрім нього на посаду претендують ще четверо кандидатів. "Вибір є. Час є. А от шансів очолювати область для людини, яка так брутально підставилась – давати не можна в жодному разі", - резюмують активісти.

Зазначимо, 26 липня Зеленський у Facebook закликав мешканців Одещини "дати пораду" щодо кандидатів на посаду голови Одеської ОДА, серед яких: Андрій Андрєйчіков, Тетяна Петракевич, Ольга Квасніцька, Максим Куций і Максим Болдін.

Раніше ЗМІ називали фаворитом перегонів за губернаторську посаду Андрія Андрєйчікова. Однак після публікації головного редактора "Схем" Наталії Седлецької він змінився. За даними Седлецької, кандидат в очільники Одеської ОДА є учасником закритого клубу "Мисливець 2007", його співклубник Дмитро Череп у 2015 році хотів створити "Одеську народну республіку", а інший, Сергій Кушнір, очолює центр проросійської партії "Родина". Сам Андрєйчіков постачає металобрухт у невизнане Придністров'я.

Нагадаємо, напередодні батько вбитої активістки Віктор Гандзюк повідомив про готування прокуратурою угоди з Павловським задля пом'якшення покарання. Раніше за такою схемою – визнання провини й надання викривальних свідчень – виконавці злочину отримали набагато більш м'яке покарання, ніж українським законодавством передбачено за умисне вбивство. При цьому про готування угоди Гандзюку як потерпілому не повідомили.

Згодом у прокуратурі підтвердили, що Павловський визнав провину в "замовчуванні злочину", справу скеровано до суду. Однак дата засідання, на якому розглядатиму угоду зі слідством, ще не визначена.

Речник ГПУ Андрій Лисенко заявив, що після перекваліфікації підозри Павловському на ч.1 статті 396 (заздалегідь не обіцяне приховування тяжкого злочину) КК України передбачена відповідальність лише за завдання шкоди суспільним інтересам, тож "угода з обвинуваченим укладається без письмової згоди з потерпілою стороною".

За ранньою версією слідства під час організації вбивства активістки Ігор Павловський грав роль посередника. Помічник депутата Миколи Паламарчука (колишній "Блок Петра Порошенка") передавав гроші від замовників ватажку виконавців Сергію Торбіну, з його будинку двоє виконавців намагалися втекти з України, але були затримані на автовокзалі, на "наради" з виконавцям до Павловського приїздив і організатор вбивства Олексій Левін.

Катерина Гандзюк померла 4 листопада 2018 року в київській лікарні. Офіційна причина смерті: поліорганна недостатність і хімічні опіки 39% тіла внаслідок нападу з використанням хімічної речовини (сірчаної кислоти). Докладніше про справу читайте у статті Масі Найєма "Сіре зло" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".